Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 153/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei a fost adoptat cu 83 de voturi "pentru" şi 25 de abţineri.
Senatorul PNL Sorin Bumb a arătat, în plen, că prin acest proiect de act normativ se încearcă oprirea fluctuaţiilor mari de preţ la energia electrică.
Citește și: Pensiile mai mici de 3.000 de lei ale militarilor se vor majora cu 7,4%, pe lângă indexarea de 5,1%
"Legea de aprobare a Ordonanţei 153 este probabil una dintre cele mai importante legi pe care le-am votat în această sesiune parlamentară. Prin această lege se încearcă să se oprească fluctuaţiile mari de preţ la energia electrică şi OPCOM-ul va achiziţiona de pe piaţă, de la producători, energia electrică la 450 de lei/MW şi îl va revinde distribuitorilor Transelectricii şi furnizorilor care au în portofoliu beneficiari, astfel încât, pe perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, să nu mai existe fluctuaţii mari de preţ. Este foarte important, pentru că această lege asigură predictibilitate pentru IMM-uri, va linişti piaţa şi pentru populaţie, pentru că nu vor mai putea fi fluctuaţii, astfel încât preţul să difere foarte mult de la o lună la alta. Această achiziţie se va face centralizat, la început de an pentru anul viitor, se vor face corecţii de către OPCOM în fiecare lună şi cred că acesta este un pas important pentru stabilizarea preţului energiei electrice în următoarea perioadă", a precizat Bumb.
Citește și: Noi măsuri venite din partea Comisiei Europene pentru dezvoltarea pieţelor de capital din UE
Senatorul USR Cristian Bordei a transmis că parlamentarii partidului se vor abţine de la vot, pe motiv că este "foarte greu" să se estimeze consecinţele asupra pieţei energiei în urma aplicării prevederilor acestui proiect de act normativ.
"Spre deosebire de alţii care nu sunt de acord, dar votează 'pentru', noi ne vom abţine la această lege. Ar fi fost foarte bine dacă Guvernul şi-ar fi manifestat încă din toamnă prerogativele de proprietar al producătorilor de energie de stat şi ar fi stopat comportamentul acestora speculativ, pentru că toate studiile independente care s-au făcut în această perioadă arată foarte clar că statul a fost beneficiarul principal şi major al creşterii preţurilor la energie, atât prin încasările crescute din profitul acestor companii, cât şi din seria de taxe care se pun asupra energiei. (...) Prevederile acestei ordonanţe trebuie privite la pachet cu modificările majore care s-au adus în Camera Deputaţilor la OUG 119, precum şi cu prevederile unei OUG care a apărut în Monitorul Oficial chiar ieri şi care, iarăşi, fiind o transpunere de Directivă introduce alte schimbări în acest domeniu al energiei, al pieţei energiei şi, practic, noi ar trebui să privim consecinţele tuturor acestor ordonanţe de urgenţă luate la pachet. Este foarte greu să ne dăm seama în acest moment care vor fi consecinţele asupra pieţei şi asupra domeniului energiei în urma aplicării tuturor acestor prevederi şi acestor modificări majore şi foarte multe", a susţinut Bordei.
Senatorul UDMR Antal Lorand a subliniat, la rândul său, importanţa acestei ordonanţe, care, a arătat el, are ca efect principal "liniştirea pieţelor".
"Această ordonanţă de urgenţă nu face altceva decât finalizează o parte din strategia naţională, finalizează o parte din nişte discuţii care au avut loc în anii precedenţi, când în sistemul energetic se discuta despre instituirea unic cumpărător al energiei electrice. (...) OUG este extrem de binevenită, pentru că efectul principal pe care o să-l aibă în acest domeniu strategic este practic liniştirea pieţelor şi pune într-un cadru foarte predictibil şi producătorii, şi operatorii de transport şi sistem, şi furnizorii. Prin acest cadru predictibil o să reuşim să punem în siguranţă consumatorii casnici şi pe cei non-casnici. (...) Ce am făcut în această ordonanţă? Am corectat o interpretare greşită a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. (...) Prin acest sistem centralizat, preţurile au fost plafonate, producătorii o să fie obligaţi să vândă energia electrică la 450 de lei/MW către OPCOM - o parte din energia electrică produsă, iar OPCOM, prin calitatea de unic cumpărător, o să împartă în mod egal către furnizori, operatori de sistem şi distribuitori", a punctat senatorul UDMR.
În intervenţia sa, senatorul AUR Claudiu Târziu a spus că partidul său va vota această ordonanţă, pentru că este un pas mai departe pentru rezolvarea crizei preţurilor din energie.
"Avem de-a face cu o cedare a Guvernului în faţa realităţii şi e bine că se petrece măcar astăzi. (...) Am cerut mix energetic, se încearcă aşa ceva prin această ordonanţă de urgenţă, dar şi aici avem de-a face cu o mostră de măsură luată pe jumătate, din neînţelegere, din incompetenţă sau, pur şi simplu, din diferite interese pe care nu le putem bănui sau nu le putem înţelege la momentul acesta. (...) Se propune să achiziţionăm energia de la producători diverşi - nuclear, hidro, termo - la acelaşi preţ, în condiţiile în care preţul de producţie este diferit. Fiind diferit, evident că îl prejudiciezi pe unul, îl nedreptăţeşti pe unul, îl favorizezi pe altul. Noi am propus ca acest mix energetic să se facă în felul următor - achiziţia să se facă la preţul de producţie, care e diferit, plus o marjă de profit, aşa cum este firesc să se întâmple, o marjă pe care Guvernul trebuia să o stabilească. Nu s-a întâmplat acest lucru. (...) Noi vom vota, totuşi, legea de aprobare a ordonanţei, pentru că este un pas mai departe pentru rezolvarea crizei preţurilor din energie", a explicat el.
Proiectul instituie măsuri temporare în vederea limitării veniturilor obţinute de producătorii de energie electrică, în sensul introducerii unui mecanism de achiziţie centralizată, prin care preţul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică pentru cantităţile de energie electrică vândute de aceştia este de 450 de lei/Mwh.
În acelaşi timp, achizitorul unic vinde cantităţile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au încheiat contracte cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică cu obligaţia transmiterii OPCOM şi/sau Companiei Naţionale de Transport şi Energiei Electrice Transelectrica SA, după caz a situaţiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziţie organizate de OPCOM.
Se prevede organizarea de către OPCOM a unei proceduri anuale de achiziţie în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE şi câte o procedură de achiziţie lunară, care are drept scop suplimentarea calităţilor de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale, potrivit raportului comun dat de comisiile de specialitate.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect de lege.