Prima termocentrală gas-to-power din România, la Halânga. Parteneriat GSP - Romgaz

DE Alexandru Pop | 12.09.2020 - 11:33
Premierul Orban la Halânga/FOTO: facebook.com

GSP Power și ROMGAZ au inaugurat o termocentrală electrică flexibilă la Halânga, în județul Mehedinți, cu o putere instalată de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic cu o capacitate de 50MW. Este vorba de un nou concept în România: “gas-to-power”.

SHARE

Conceptul presupune construcția de centrale termoelectrice pe gaz, cu obiectivul de a crea o rețea de 1000 de MW instalați în sistem.

Întreaga investiție de la Halânga este 100% privată. Centralele vor fi construite și operate de către cea mai nouă divizie a grupului GSP: GSP Power, membru GSP Holding. Gabriel Comănescu, președinte și CEO Grup Servicii Petroliere, a declarat, conform unui comunicat al companiei, că acesta este doar primul pas: „Obiectivul nostru este să construim, să dezvoltăm și să operăm centrale eficiente și flexibile care să contribuie la asigurarea rezilienței și adecvanței sistemului electro-energetic românesc. Aici, la Halânga este un prim pas spre o rețea consolidată de centrale care vor produce, flexibil, 1.000 MW energie electrică, pentru România. Proiectul nostru transformă un teren contaminat într-o zonă care va genera energie verde. Vorbim despre o investiție 100% privată, românească, care poate fi materializată, de la primirea tuturor avizelor, în numai 12 luni.”

Adrian Volintiru, director general ROMGAZ, a arătat că este vorba de un parteneriat: „Romgaz este printre cei mai importanți producători de gaz din Europa. Capacitatea noastră de a potența această producție este direct proporțională cu adaptarea la noile realități din piața europeană. Gazul este noul combustibil de tranziție către o integrare totală regenerabilelor în sistem. Halânga este proiectul perfect integrat în ambițiile naționale și europene de a dezvolta, pe termen lung, un sistem cu poluare redusă, care generează, alături de locuri de muncă pentru comunitate, cât și o sursă de energie verde în locul unui depozit de zgură și cenușă care poluează, constant, această zonă de ani de zile. ”

Vineri a avut loc, în incinta termocentralei de la Halânga, evenimentul dedicat proiectului de construcție a unui nou ansamblu de energie, cu o capacitate combinată de 200 MW (150 MW termocentrală electrică flexibilă gaz + 50 MW parc fotovoltaic).

Au fost prezenți premierul României, Ludovic Orban, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil Popescu, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Lucian Bode. Cu această ocazie s-a semnat Memorandumul de Înțelegere între GSP Power și Romgaz cu privire la derularea proiectului.

Premierul Orban a declarat că "România va beneficia în următorii ani de oportunităţi pe care nu le-a mai avut în ultima perioadă. Țara noastră este din ce în ce mai atractivă pentru partenerii economici internaţionali și va beneficia de finanţări extrem de importante din bugetul Uniunii Europene 2021-2027, din Facilitatea de rezilienţă şi recuperare decisă la nivel european, din Programul SURE sau din alte programe europene. Am luat decizia fermă de a pregăti cu minuţiozitate fiecare program, fiecare domeniu de activitate, fiecare proiect, astfel încât, în momentul în care banii vor fi accesibili, noi să fim pregătiţi să-i utilizăm cât mai repede, cât mai eficient şi cu cât mai multe efecte benefice pentru viaţa de zi cu zi a românilor şi pentru dezvoltarea economică a României.", arată pagina de Facebook a Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te