Prețul apartamentelor din Budapesta, de două ori mai mare decât la București. Care este explicația

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.08.2023 - 18:42
Preţurile la imobiliare au explodat în Ungaria - Foto: Profimedia Images
Preţurile la imobiliare au explodat în Ungaria - Foto: Wikimedia/Rovibroni (Barna Rovács)/CC BY-SA 4.0

Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din proiectele de construcții noi din Budapesta a fost de 1,592 milioane forinţi (adică de 4.255 de euro) în trimestrul al doilea al acestui an. Este o creștere de doar 1,3%, față de T1, relatează Világgazdaság.

SHARE

Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile pe metru pătrat sunt în prezent cu 12,2% mai mari, în principal din cauza creșterii extreme a prețurilor, de anul trecut.

Pentru o piaţă imobiliară stabilă, este o creştere foarte rapidă, ce poate semnaliza apariţia unei bule imobiliare şi poate fi semnul unei viitoare dezumflări, de tipul celei de la Criza Subprimelor, din SUA, din anii 2007 - 2008.

Preţurile la imobiliare au explodat în Ungaria

În Budapesta, prețul mediu pe metrul pătrat variază între 932.000 HUF (2.491 de euro) și 3.081 milioane HUF (adică 8.235 de euro), a declarat Gábor Soóki-Tóth, analistul şef de la agenția imobiliară maghiară Otthon Centrum, conform hungarydaily.hu.

Nu a existat niciodată o asemenea diferență de preț între districte, a adăugat el. Aşa cum vom vedea, preţurile sunt exorbitante, comparativ cu România, de exemplu, ori cu PIB-ul/locuitor. Ele se situează în marja de preţ tipică statelor occidentale şi mai ales a statelor din nord-vestul Europei, care sunt mult mai prospere.

Preţul maxim este la nivelul preţului din Luxemburg (8.933 de euro pe metrul pătrat), ori Elveţia (8.872 de euro pe metrul pătrat).

Citeşte şi: Investitorul care a prezis criza din 2008 a pariat din nou o sumă uriașă pe prăbușirea Wall Street

Cel minim din capitala Ungariei este peste cel din România (1900 de euro pe metrul pătrat) sau Bulgaria (1425 de euro pe metrul pătrat) şi la nivelul de preţ din Polonia (2570), Lituania (2546) sau Malta (2322).

La un preț mediu de 4.220 euro/mp în Ungaria, ar rezulta că imobilele sunt de 2 ori mai scumpe la Budapesta ca la București.

Diferenţe dramatice

Pentru a ne da seama cum stau lucrurile, ca ordin de mărime, putem corela de exemplu cu PIB-ul pe cap de locuitor în aceste state UE. Bulgaria şi România sunt, conform Băncii Mondiale, pe ultimele două locuri în UE, cu peste 13.700, respectiv aproape 16.000 de euro. Ungaria e aproape, pe locul al cincilea din coada clasamentului, cu 18,463 de euro.

Aşadar, nimic nu justifică, pe logică economică, aceste preţuri la imobiliare, mai ales că statele cu care se compară Budapesta, ca ordin de mărime, sunt mai jos, la preţurile minime (Polonia, imediat peste România, cu 18,321.3), ori mai sus: Lituania - aproape 25.000, şi Malta - aproape 34.000, având însă condiţii geografice aparte.

La preţurile maxime pe metrul pătrat, diferenţa devine dramatică. Luxemburgul e pe prima poziţie în UE, cu peste 126.000 de euro/mp, iar Elveţia (stat non-UE, cu un statut aparte şi ea) aproape 92.000 de dolari, în anul 2021.

Citeşte şi: Berlinul este al doilea cel mai scump oraș din Germania la chirii. Cât costă să stai în capitală

Potrivit sondajului Otthon Centrum, din iunie, în capitala Ungariei au fost lansate 338 de noi investiții în locuințe, cu 26.700 de proprietăți în construcție. Numărul de proiecte a crescut cu 2,4% și numărul de apartamente cu 1%, față de T1 2023.

Ordinea celor mai scumpe districte budapestane este aceeași ca în trimestrul precedent. Districtul V continuă să fie lider, cu un preț mediu pe metru pătrat de 3,081 milioane HUF (8.235 de euro), urmat de Districtul II, cu un preț unitar de 2,99 milioane HUF (7.992 de euro). Districtul XII este al treilea, cu un preț pe metru pătrat de 2,90 milioane HUF (7.751 de euro).

Prețul mediu pe metru pătrat oferit în districtele I și VI a depășit 2 milioane HUF (5.345 de euro), 2,64 milioane HUF (7.056 de euro), respectiv 2,13 milioane HUF (5.693 de euro).

Districtul XIII, funtea

În majoritatea districtelor din Buda și din centrul orașului, prețul mediu pe metru pătrat a fost peste 1,5 milioane HUF (4.009 EUR). Trebuie să înţelegem că faptul că preţurile sunt atât de mari nu e neapărat rău. Preţurile sus pot fi semnul prosperităţii, dar creşterea lor abruptă poate fi semnul apropierii unei corecţii.

La periferia orașului Pesta (n.r.: Budapesta este o capitală formată din două oraşe, Buda, mai vechi şi avut, şi Pesta, mai sărac şi plebeu, situate pe cele două maluri ale Dunării) și în Sistrictul XXII (Budafok-Tétény), prețurile pe metru pătrat erau de aproximativ 1 milion HUF (2.672 de euro).

Citeşte şi: A scăzut piața imobiliară din Londra. Cât a ajuns să coste un apartament aproape de metrou

Districtul XV este cel mai ieftin, cu un preț mediu de 932.000 HUF (adică de 2.491 de euro pe metrul pătrat), fiind singurul district în care prețurile sunt sub 1 milion HUF (2.672 de euro) pe metru pătrat.

Soóki-Tóth aminteşte că de ani de zile Districtul XIII a fost în fruntea listei de proiecte și număr de locuințe. Cu 61 de proiecte și 7.700 de apartamente în construcție și planificate, este un rezultat remarcabil. Districtul XI este al doilea, cu 42 de proiecte, în timp ce Districtul III, din Óbuda, este al treilea, cu 39.

Cartierele I și V au cele mai puține proiecte, două în total, deoarece sunt deja complet construite în interiorul orașului, în timp ce Districtul V are cele mai puține proiecte de locuințe, cu doar 21.

Bucureşti, cuminte, creşte cu pas moderat

De-a lungul timpului, am scris de câteva ori despre felul anormal cum funcţionează imobiliarele rezidenţiale din România. Dar, faţă de explozia preţurilor din Budapesta, Bucureştiul e cuminte şi pare destul de sustenabil pe preţuri.

Preţurile apartamentelor noi variază de la 1200 de euro/mp, la 2600 – 2700 euro/mp, în funcție de zonă, conform unui raport ValorEasy.

Aşa cum este firesc, preţurile cele mai mari pe metrul pătrat, la apartamentele noi, sunt în zona ultracentrală, la garsoniere, două, trei şi patru camere: 2600 de euro, preţ mediu şi între 2.900 (garsoniere) şi 3.100 (apartamente) preţ maxim.

Preţurile scad până în periferie, la apartamentele vechi, la o medie de 1150 - 1200 de euro şi un maxim de 1250 - 1300 de euro, dacă discutăm despre Pantelimon, Berceni, Rahova, Berceni, Giuleşti sau Chitila.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te