Preţurile la energie vor exploda, după 1 ianuarie, din cauza OUG pe măsurile fiscale

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.10.2023 - 09:56
Preţurile la energie vor exploda - Foto: INQUAM PHOTOS / Ioana Fredi-Avram

Preţurile la energie vor exploda, după 1 ianuarie, din cauza ordonanţei de urgenţă pe măsurile fiscale, care va intra în vigoare după ce va fi promulgată. În prezent preşedintele Klaus Iohannis aşteaptă să apară motivaţia completă a Curţii Constituţionale.

SHARE

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) solicită Guvernului să îşi respecte obligaţiile asumate faţă de consumatorii de energie.

Entitatea semnalează că, printr-un articol din noul proiect de OUG privind măsurile fiscale, aplicarea reducerilor de preţ la clientul final este drastic limitată.

Preţurile la energie vor exploda

"Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru limitarea cheltuielilor bugetare introduce, prin articolul XIV, măsuri de limitare a plăţilor pentru schemele de compensare a consumatorilor şi destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziţia de energie şi, implicit, continuitatea alimentării în siguranţă cu electricitate şi gaz a gospodăriilor şi companiilor, în prag de iarnă.

Furnizorii şi-au îndeplinit obligaţiile rezultate din reglementări, au aplicat preţul plafonat la energie şi au prefinanţat diferenţa de cost. ACUE solicită autorităţilor să îşi respecte promisiunile către consumatorii de energie şi să-şi îndeplinească partea lor de obligaţie la care s-au angajat prin propriile reglementări, respectiv să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienţilor, în termenul legal", conform Agerpres.

Citeşte şi: Ministrul Energiei: „Românii nu trebuie să tremure nici de frig, nici de frica facturilor”

Federaţia ACUE a solicitat Guvernului eliminarea articolului XIV, din proiectul de OUG, dar şi o discuţie de urgenţă, pentru identificarea unor soluţii care să nu pericliteze alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, în prag de iarnă.

"Prin articolul propus, Guvernul limitează de fapt aplicarea reducerilor de preţ la clientul final. Banii necesari sunt promişi de stat clienţilor de energie, pentru acoperirea diferenţei de preţ, între preţul real şi cel plafonat, nu sunt pentru furnizori.

Furnizorii sunt folosiţi ca intermediari, pentru prefinanţarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susţine plafoanele de preţ, statul trebuie să găsească soluţii alternative.

Citeşte şi: Facturile la energie ar putea bubui. Guvernul vrea să limiteze prin OUG compensarea tarifelor

Furnizorii şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuţie reală, cu factorii de decizie relevanţi. Apreciem înţelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic şi Social şi deschiderea la dialog a reprezentanţilor Ministerului Energiei", a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

Reprezentanţii Federaţiei reiterează faptul că măsura propusă, de limitare a plăţilor pentru schemele de compensare a clienţilor, destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziţia de energie, iar din punct de vedere legal reprezintă o încălcare a legislaţiei naţionale şi a reglementărilor europene.

Conform proiectului de OUG publicat de Ministerul Finanţelor, valorile compensărilor către furnizorii de energie vor fi efectuate în limita sumelor disponibile în Fondul de Tranziţie Energetică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te