Preţul aurului ajunge la 3.000 $/uncie. Merită să cumperi acum metale preţioase? Metalul prețios a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, cu posibilitatea să atingă valoarea de 3.000 de dolari pe uncie chiar mai devreme decât au estimat specialiștii de pe piața globală.
Reducerea dobânzii-cheie, de către Banca Centrală Europeană, și posibilitatea ca FED să facă aceeași mișcare, peste două zile (18 septembrie), alegerile destul de strânse din SUA și nu numai, achizițiile băncilor centrale și tensiunile geopolitice au încins investițiile pe piața aurului.
Preţul aurului ajunge la 3.000 $/uncie. Merită să cumperi acum metale preţioase?
Aurul-spot a atins vineri un maxim istoric, de 2 572,81 dolari pe uncie, și este pe cale să înregistreze cea mai mare performanță anuală din anul 2020 încoace, cu o creștere de peste 24%, determinată de cererea de valori-refugiu, ca urmare a incertitudinii geopolitice și economice, și de achizițiile puternice ale băncilor centrale.
Aurul ar putea ajunge la 3.000 de dolari pe uncie, până la jumătatea anului viitor, și la 2.600 de dolari, până la sfârșitul anului 2024, din cauza reducerilor ratelor dobânzilor din SUA, cererii puternice din partea fondurilor tranzacționate la bursă și cererii fizice extrabursiere.
Bank of America a estimat recent că aurul ar putea ajunge la 3 000 de dolari, în următoarele 12-18 luni, citând fluxurile în creștere în ETF-uri susținute de aur și alți factori de creștere.
Citeşte şi: Simptom de criză. Oamenii cumpără metale preţioase şi vor continua să o facă
Între timp, Goldman Sachs a stabilit un obiectiv de 2.700 de dolari pe uncie, până la sfârșitul anului 2025. Săptămâna trecută, World Gold Council a declarat că fondurile tranzacționate la bursă cu aur cu suport fizic global au înregistrat în august a patra lună consecutivă de intrări.
În contextul apropierii următoarei reuniuni a Rezervei Federale, la 18 septembrie, piețele sunt preocupate de probabilitatea primei reduceri a ratei dobânzii, în SUA, din 2020 incoace.
În prezent, investitorii estimează o șansă de 55% de reducere a ratei dobânzii în SUA cu 25 de puncte de bază și o șansă de 45% de reducere in general.
Citeşte şi: Cât costă un gram de aur, argint, platină. Care e mai scump și cum a evoluat piața în ultimii ani?
În cazul în care datele primite indică riscuri de creștere și slăbiciune pe piața muncii, aceasta va crește șansele unei reduceri de 50 de puncte de bază a ratei în noiembrie sau decembrie, conform Economica.net.
Aceasta ar crește apetitul pentru aur și ar devansa momentul atingerii valorii de 3 000 de dolari, a declarat Peter A. Grant, vicepreședinte și strateg principal pentru metale la Zaner Metals, citat de Reuters.
De regulă, atunci când populaţia începe să investească în metale preţioase, este un semnal de criză. Metalele preţioase (aurul, argintul şi platina), dar şi francul elveţian au o caracteristică: în vremuri de criză, atunci când restul plasamentelor se prăbuşeşte, ele îşi păstrează mare parte din valoare.
Plasamentul omului simplu
Omul simplu nu ştie să folosească, atunci când vine criza, instrumente investiţionale complexe: el cumpără metale preţioase şi le păstrează la bănci, în cutii de valoare.
Din acest motiv, sunt considerate plasamente de refugiu în vremuri de criză. La venirea comuniştilor la putere, în a doua parte a anilor 40, mare parte din populaţie îşi păstrase avuţia în aşa-numiţii "cocoşei".
Cam 20 sau 30 de ani după acest moment, eforturile regimului comunist s-au îndreptat spre confiscarea acestor valori, care erau interzise prin lege ca plasamanet. Motivul: aducerea de bani la bugetul de stat.