Securitatea energetică a României, măsuri mai dure împotriva Rusiei, consolidarea Flancului estic al NATO şi impactul războiului din Ucraina asupra economiei româneşti au fost principalele subiecte de discuţie abordate, luni, la întâlnirea dintre Florin Cîţu cu o delegaţie condusă de liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy.
"O plăcere să mă reîntâlnesc cu congresmanul Kevin McCarthy, liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor din SUA, şi cu delegaţia din Congresul SUA. (...) Sancţiunile curente împotriva Rusiei funcţionează, dar sunt necesare măsuri mai dure şi oprirea comerţului cu Rusia. România este apreciată pentru faptul că a fost prima ţară care, anul trecut, în mandatul meu, a interzis companiilor din China să participe la licitaţii publice în domeniile infrastructură şi telecomunicaţii 5G", a scris Cîţu, luni, pe Facebook.
Potrivit preşedintelui Senatului, membrii delegaţiei americane au mulţumit României pentru modul în care gestionează criza refugiaţilor din Ucraina.
"Vom continua să extindem şi să creştem relaţiile bilaterale cu Congresul SUA", a adăugat Florin Cîţu.
Citește și: Mașina unui ucrainean a fost atacată cu pietre la Dej
Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, luni, AGERPRES, în cadrul întrevederii s-a continuat dialogul purtat în urmă cu două săptămâni cu ocazia vizitei de lucru în SUA a unei delegaţii conduse de Florin Cîţu.
Discuţiile au relevat importanţa adoptării unui răspuns unitar şi coerent al comunităţii internaţionale la acţiunile Federaţiei Ruse, se precizează în comunicat.
Citește și: FOTO Satul Vilkhivka din regiunea Harkov a fost aproape complet distrus de soldații ruși
Kevin Mc Carthy a evidenţiat importanţa acţiunilor de descurajare şi apărare colective, a unităţii aliate şi a întării Alianţei Nord-Atlantice, precum şi angajamentul "ferm" al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea României şi a aliaţilor de pe Flancul estic.
Pe agendă s-a aflat şi securitatea energetică. În acest context, s-a evidenţiat că proiectele pentru energia nucleară reprezintă o prioritate pentru creşterea securităţii energetice a României şi reducerea dependenţei în domeniu de Rusia.
Cîţu a subliniat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va aduce 30 miliarde de euro pentru economia României şi vizează implementarea de investiţii şi reforme preconizate a transforma profund economia şi societatea.
Totodată, participanţii la discuţii au exprimat dorinţa extinderii şi aprofundării relaţiei de parteneriat în domeniul parlamentar, inclusiv prin promovarea unui dialog substanţial pe teme de interes reciproc între cele două foruri legislative, se arată în comunicat.