Presa austriacă: OMV ar putea vinde Petrom. România se teme că Gazprom sau MOL vor fi cumpărătorii

DE Mircea Marian | Actualizat: 27.07.2021 - 14:03
Platforma Gloria, scoasă din uz Foto: OMV Petrom

Publicația austriacă Der Kurier scrie că OMV ar putea renunța la Petrom, urmare a strategiei de a se concentra pe producția de chimicale și plastice. Oficialii români se tem că această vânzare ar putea aduce Petrom sub control rusesc sau maghiar, așa că discută renaționalizarea.

SHARE

Articolul, semnat de Andrea Hodoschek, arată că Petrom este o “vacă de muls“ pentru OMV, care a încasat de aici, în 2020, 302 milioane de euro.

"Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, şeful OMV, Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziţioneze strategic şi Seele a iniţiat transformarea dintr-o companie tradiţională de petrol şi gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice şi mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiţie de modă veche, precum Petrom nu se mai potriveşte în portofoliu", scrie Hodoschek. 

Citește și: Revoltă în primăria lui Nicușor Dan: nu mai sunt agrafe și capsatoare!

Ea arată că autortățile române se tem că, dacă OMV vinde, cumpărătorii ar putea fi Gazprom sau MOL. Pentru a evita ca Rusia sau Ungaria să controleze compania, România s-ar putea folosi de compania de stat Romgaz pentru a prelua acțiunle PMV la Petrom. Însă situația Romgaz este complicată: se pregătește să cumpere participația Exxon în offshore-ul de la Marea Neagră, participație care ar costa circa un miliard de euro, cel puțin.

,,Se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acţiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate şi duce această tranzacţie. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puţin un miliard de euro pentru acţiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiţi în următorii patru ani", mai arată Der Kurier. 

Totuși, publicația afirmă că o decizie nu a fost luată: “În acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, şedinţele managementului încep în această săptămână (...)  În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producţie de petrol şi gaze dintr-o lovitură“. 

Citește și: USR i-a mai dat ocazia unui pensionar să cumuleze pensia cu salariul de la stat: Mircea Toma, CNA

Singurul politician român menționat în articol este George Simion, definit drept lider al unui partid naționalist de dreapta. Acesta a susținut că Petrom trebuie re-naționalizată. “Petrom este o companie strategică pentru România. Ar trebui ca noi să extragem rezervele de gaz și petrol“, a declarat Simion. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te