Țăranii din Dăbuleni, obligați să vândă samsarilor pepenii cu un leu. În piață, de 5 ori mai scumpi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.07.2023 - 10:57
Pepenii sunt vânduți de intermediari Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Un medic a explicat pe contul său de socializare care este, de fapt, povestea pepenilor de Dăbuleni și de ce nu au de câștigat producătorii și nici cumpărătorii din această afacere.

SHARE
Un medic celebru a postat pe contul său de socializare care este categoria de români care au, de fapt, de câștigat din afacerea cu pepeni de Dăbuleni. 
 
El este de părere că nici producătorii, nici cumpărătorii nu au de câștigat. 
 

Povestea pepenilor de Dăbuleni, spusă de un medic. Cine are de câștigat din această afacere

”În piața din Dăbuleni, oameni cu fețele arse de soare și cu mâinile mari, muncite, bătătorite și crăpate ca niște lopeți își vând pepenii cu prețul de 1 leu sau 1 leu și 20 bani kilogramul, iar probabil, la cantități foarte mari, acest preț se mai negociază.
 
La Sibiu în piață prețul per kg de pepeni este de 5 lei, adică 1 euro. Printr-un calcul extrem de simplu, la un transport cu un camion și remorcă, adică de 15 tone, așa cum se practică, un comerciant câștigă aproximativ 50.000 lei (10.000 euro) curați, scăzând costurile transportului și salariul celui care stă să vândă, iar un producător câștigă la vânzare 15.000 (3.000 euro) la aceeași cantitate, dintre care un procent semnificativ sunt costurile de producție.
 
 
Pe de altă parte, în Italia, prețul kilogramului de pepeni variază între 2,5 și 3 lei (0.5-0.6 euro), adică la jumătate din prețul pe care îl găsim noi în piață. Să ai prețuri duble față de Italia la legume și fructe este strigător la cer.
 
Concluzia este simplă, la noi, atât producătorul (adică țăranul pe care vrem să îl susținem), cât și cumpărătorul, au de pierdut, iar singurii care câștigă sunt samsarii...ăăă pardon, comercianții.
 
Ăsta este motivul că ne merge din ce în ce mai bine”, a explicat pe pagina sa de socializare Dr. Egri Eduard, medic de familie în Sibiu.
 

Cum au reacționat utilizatorii platformei. ”Samsarul este om de afaceri”

La postarea respectivă s-au strâns peste 50 de comentarii și a fost distribuită de zeci de ori. Cei mai mulți utilizatori ai platformei sunt de acord cu medicul. 
 
Sunt însă și persoane care le țin partea samsarilor. 
 
”Samsarul ăla de care spuneți voi este, de fapt, un om de afaceri, nu este bișnițar, că nu mai trăim pe vremea lui Ceaușescu. Prețul mare este cauzat și de pierderi, ce nu se vinde și se deteriorează trebuie să fie suportat de cineva, nu?
Prețul mai este dat și de piață, dacă nu se vinde suficient, comerciantul trebuie să lase prețul jos, dacă se vinde de ce să o facă?”, a scris unul dintre comentatori.
 
 
”Un producător adevărat nu are timp să stea în piață să își vândă un camion de marfă în 2-3 zile, timp în care el trebuie să producă ca să aibă ce vinde. Așa că preferă să vândă angro. Și eu iau de la angro și vând la piață exact cum face și cel care are, de exemplu, un aprozar.
 
Și vă asigur că, de multe ori, un producător din piață are marfa mai scumpă decât mine și nu întotdeauna mai bună pentru că și eu o cumpăr, de multe ori, tot de la producători. Toată lumea trebuie să câștige un ban”, a scris un altul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te