De ce plafonarea prețului la curent nu se aplică chiriașilor. Ce soluții pot oferi proprietarii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.12.2022 - 14:38
Plafonarea facturilor la energie, doar la un loc de consum. / Foto: Profimedia

Legea plafonării prețului la energie valabilă de la 1 ianuarie 2023 stabilește obținerea unui preț plafonat doar la locuința de reședință/domiciliul a titularului de contract. Pe scurt, chiriașii vor plăti facturi mult mai mari, la fel ca și cei care au o casă de vacanță.

SHARE

La 1 ianuarie 2023 va intra în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Această lege aduce, însă, o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului în cazul consumatorilor casnici.

Cea mai importantă modificare a legii o reprezintă faptul că plafonarea prețului pentru primele două nivele se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul a titularului de contract. Adică, un proprietar care are mai multe case va beneficia de plafonare doar la un loc de consum, un aspect care îi lovește puternic în buzunar pe chiriași.

Citește și: Modificare controversată a Codului Rutier: Șofer de camion, de la 18 ani. „D” și „DE”, de la 21

Consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu un preț plafonat, cu TVA inclusă:

- 0,31 lei/kWh, pentru gaze

- la energie electrică, în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat conform indexului comunicat:

- 0,68 lei/KWh, dacă a consumat în medie în anul 2021 până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)

- 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

- 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat.

- 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

- 0,8 lei/kWh, dacă a consumat în medie în anul 2021 între 100.01 și 255 kWh. Diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022).

- 0,8 lei/kWh, dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh. Diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de la data de 1 ianuarie 2023.

- 1,3 lei/kWh, dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh, de la 1 ianuarie 2023.

- Prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

Facturi plafonate, la un singur loc de consum: automat, la adresa de domiciliu a titularului de contract, sau completând o cerere, pentru adresa de reședință

Clientul final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează.

Clientul final casnic care are, însă, atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum și va beneficia de preț plafonat doar de la începutul lunii următoare.

În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate.

În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri substanțiale ale valorii facturii, explică Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Estimare: Cât vor plăti chiriașii sau proprietarii mai multor imobile (în afara de locul de consum de la domiciliu/reședință)

1. Proprietar care are o garsonieră, unde are și domiciliul, și are reședința într-o casă de 150 mp

  • Garsonieră
    - Gaz+Energie electrica Decembrie 2022: 533 lei
    - Gaz+Energie electrica Ianuarie 2023 (noua lege): 533 lei
  • Casă
    - Gaz+Energie electrica Decembrie 2022:  1.472 lei
    - Gaz+Energie electrica Ianuarie 2023 (noua lege): 1.617 lei

2. Client care a vândut o casă și nu s-a operat modificarea contractelor pe noul proprietar și locuiește într-o altă casă

  • Fostul proprietar, care a rămas cu contractul pe numele lui
    - Gaz+Energie electrica Decembrie 2022: 1.162 lei
    - Gaz+Energie electrica Ianuarie 2023 (noua lege): 1.307 lei
  • Noul proprietar
    - Gaz+Energie electrica Decembrie 2022: 1.162 lei
    - Gaz+Energie electrica Ianuarie 2023 (noua lege): 1.162 lei

3. Chirias care locuiește într-un apartament de 3 camere

  • Gaz+Energie electrica Decembrie 2022:  820 lei
  • Gaz+Energie electrica Ianuarie 2023 (noua lege):  945 lei

Situație aproape imposibilă pentru chiriași de la 1 ianuarie 2023. Facturi plafonate, doar dacă riscă proprietarul

Având în vedere că multe din proprietățile închiriate sunt deținute de persoane fizice care mai au cel puțin o locuință, iar proprietarii, probabil, vor face o solicitare către furnizori astfel încât să  beneficieze de prețurile plafonate pentru casa unde și locuiesc, chiriașul urmează să achite 1,3 lei/kWh indiferent cât consumă (adică o creștere cu 60-90% a prețului la gaze față de situația în care ar fi avut preț plafonat), explică Asociația Energia Inteligentă.

Pentru a nu se găsi într-o astfel de situație, chiriașii pot să-și încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.

Dar acest „artificiu” poate aduce complicații și riscuri mari pentru proprietari. O eventuală neînțelegere între proprietar și chiriaș ar determina multiple probleme în situația existenței unui contract de furnizare încheiat de chiriaș, mergând până la a lăsa proprietarul fără energie electrică la acel loc de consum.

„Concret, un chiriaș poate încheia printr-o simplă Declarație pe proprie răspundere un contract de furnizare energie electrică. Această situație simplă poate rezolva cazul prin care aceștia să beneficieze dacă se încadrează în prevederile legii privind plafonarea prețului la energie”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Acte necesare pentru încheierea contractului de furnizare de energie

- Cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.

- Declarație pe propria răspundere a solicitantului: privind deținerea unui drept locativ, în situația în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra spatiului cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) și privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligațiile sale pe piața de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.

- Actul de identitate.

Furnizorii acceptă ca Declarația pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF și eventuala mutație la acest nou loc de reședință, potrivit AEI.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te