Petrea Daea, despre demnitatea animalelor: Să nu devenim prizonierii unei măsuri din ăstea

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 26.09.2022 - 15:02
Petre Daea a avut mai multe declarații spumoase, încă de pe vremea Guvernului Dăncilă Foto: INQUAM Photos/Adel Al Haddad

În contextul referendumului din Elveția cu privire la „demnitatea” animalelor, Petre Daea, ministrul Agriculturii susține că nu trebuie să devenim "unei măsuri din ăstea, execentrice".

SHARE

Elvețienii sunt chemați să voteze pentru demnitatea animalelor, să nu mai fie crescute animale așa în ferme mari, pentru că au și animalele demnitatea lor.

Inițiativa aparține ONG-urilor care vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituție.

Practic, această propunere, care a primit mai mult de 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum în Ţara Cantoanelor, ar eradica creșterea animalelor în regim industrial. Guvernul și Parlamentul se opun aceste inițiative.

În același timp, orașul Haarlem, situat la vest de Amsterdam, Olanda, cu o populație de aproximativ 160.000 de locuitori urmează să interzică reclamele la carne din 2024, pe motiv că produsele din carne contribuie la criza climatică.

"Să nu devenim prizonierii unor măsuri din ăstea"

Întrebat dacă există vreo legătură între cele 2 inițiative şi dacă fermierii români au motive de îngrijorare, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a spus la Antena 3: 

Citește și: VIDEO Interlopul Sandu Hingheru, care l-a răpit pe Salam ca să-i cânte, a fugit în Mexic ca să scape

"Sigur, iată, că sunt 2 interpretări diferite. În primul rând, este o interpretare a responsabilității statale de către Guvern și Parlament, care spune că noi avem obligația, misiunea și în același timp răspunderea totală să dăm hrană țării.

Și iată, din acest punct de vedere este corectă atitudinea Parlamentului și a guvernului elvețian, pentru că știm foarte bine că structurile statale sunt cele responsabile cu asigurarea e hranei și din acest punct de vedere se gândesc tot timpul ce măsuri să ia, în așa fel încât să fim într-un confort pe care îl dorește omul.

Sunt mai multe interpretări. Adică demnitatea animalelor este mai presus pusă decât demnitatea umană.

Eu cred că și sunt convins de acest lucru, că va exista o înțelegere e foarte clară, în așa fel încât să nu punem în joc securitatea alimentară, pentru că iată pe zi ce trece vin o serie întreagă de interpretări.

Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili.

Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro? 

În direcția în care asigurăm hrana a țării, într-un echilibru de abordare în așa fel încât să nu  devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te