Pentru a urca cu telecabina la Babele, o familie cu 2 copii plătește 560 lei. La Bansko, 325 lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.07.2023 - 14:08
Pentru a urca cu telecabina la Babele, o familie cu 2 copii plătește 560 lei. La Bansko, 325 lei - Foto: Telecabina Busteni - Babele
Pentru a urca cu telecabina la Babele, o familie cu 2 copii plătește 560 lei. La Bansko, 325 lei - Foto: captură ecran
Telecabina Sinaia - Foto: captură ecran
Pentru a urca cu telecabina la Babele, o familie cu 2 copii plătește 560 lei. La Bansko, 325 lei - Foto: banskoski.com
Pentru a urca cu telecabina la Babele, o familie cu 2 copii plătește 560 lei. La Bansko, 325 lei - Foto: banskoski.com

Prețurile au luat-o complet razna în România. Pentru o simplă plimbare cu telecabina din Bușteni până la Babele, o familie cu 2 copii plătește 560 lei (112 €). În Bulgaria, în renumita stațiune Bansko, gondola costă aproape jumătate - 325 lei (65 €).

SHARE

Mulți actori din HoReCa, de pe Litoral, dar și de la munte, se plâng că le merge prost și că doar în weekend-uri se mai aglomerează stațiunile.

Românii de rând, însă, nu prea mai au cum să-și permită o vacanță în România, având în vedere prețurile practicate și faptul că în alte destinații, din Bulgaria sau Grecia, de exemplu, raportul preț/servicii/calitate e mult mai bun. 

Citește și: De ce a ajuns Bansko –„Poiana“ bulgarilor, peste toate stațiunile de schi din România la un loc

2-3 salarii medii, pentru un sejur de doi adulți și doi copii de o săptămână la Sinaia

„O urcare la Babele dus-intors cu telecabina a ajuns 190 de lei/persoană. O familie cu doi adulți și doi copii scoate din buzunar 600 de lei pentru o plimbare la Babele. Anul trecut era cam 60 lei / persoană. O apă la restaurant 15 lei. O supă de roșii 20 de lei. O bere la sticlă de 330 ml 12-15 lei. Mâncarea mai scumpă cu minim 20% ca în Centrul Vechi din București. Prețurile sunt din Sinaia. Cazarea, la fel, mai scumpă cu 20%.

Foarte scump dacă le aduni pe fiecare. Îți trebuie vreo 2-3 salarii medii pentru un sejur de doi adulți și doi copii de o săptămână. Minim.

Cea mai proastă idee este, într-un astfel de context, să crești TVA pentru HORECA și salariul minim.

Care mai este logica să dai vouchere de vacanță și să supraimpozitezi sectorul? Plimbi bani ca să spui că faci lucruri pentru popor. Politici publice care se anulează reciproc. Te țin pe loc, nu te împing în față...”, scrie Cristian Păun, profesor universitar la ASE București, pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: Bansko, desemnată cea mai bună staţiune de schi din Bulgaria la World Ski Awards

Pentru a urca cu telecabina la Babele, o familie cu 2 copii până în 12 ani plătește 560 lei. La Bansko, 325 lei

Vara aceasta, de exemplu, o familie cu 2 copii până în 12 ani trebuie să plătească 560 lei pentru o simplă plimbare (tur/retur) cu telecabina din Bușteni până la Babele. Adică, 112 €. 

Apoi, dacă vrea să meargă și până la Peștera de la Babele, familia trebuie să mai scoată din buzunar 480 lei (95 €). Doar pentru transportul pe cablu! 

La Predeal, pentru a urca cu telescaunul, pentru a admira panorama și, eventual, pentru o scurtă drumeție, o familie cu 2 copii are nevoie de 250 lei (50 €). 

La Sinaia, pentru o plimbare cu telecabina până la Cota 2000, o familie cu 2 copii până în 12 ani trebuie să-și facă bine socotelile. Tarifele între telecabină și goldolă diferă. Cu telecabina, de pildă, „Urcare+Coborare Sinaia-1400-2000 Carp” costă 310 lei (62 €). 

La Bansko, gondola costă 325 lei pentru o familie cu 2 copii până în 12 ani. În vârful muntelui, sunt o serie de atracții

La Bușteni, Predeal sau Sinaia, dacă urci pe cablu până în vârful muntelui, în afară de a admira panorama și a porni într-o drumeție, nu prea ai ce face. 

În renumita stațiune de schi Bansko, însă, gondola costă 325 lei pentru o familie cu 2 copii, iar pe sau de pe platoul unde se ajunge sunt amenajate fel de fel de atracții speciale pe turiștii care vin vara. Sigur, poți și să te plimbi sau să admiri peisajul. 

La Bunderishka Polyana, este amenajat un mic complex de divertisment, care include un poligon de tir, minifotbal, mini-golf și, de exemplu, un tobogan cu apă lung de 400 de metri. 

Accesul pentru o zi la toate atracțiile costă 15 € de adult (75 lei) și 10 € pentru copiii până în 12 ani. 

Iar pentru cine vrea doar să se dea pe cel mai lung tobogan cu apă din Europa tarifele sunt de 10 €/coborâre/adult (sau 3 coborâri = 25 €) și de 3 €/coborâre/copil (sau 3 coborâri = 6 €). 

Pentru pasionații de montain bike, la Bansko, cartela de o zi pentru gondolă costă 9 €/adult și 4 €/copil. 

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te