Într-o scrisoare oficială trimisă Guvernului și Ministerului Finanțelor, reprezentanții HORA trag un semnal de alarmă cu privire la impactul fiscal mărit asupra industriei HoReCa.
Conform datelor prezentate, 70% din veniturile industriei provin din produse cu TVA redus, iar 30% din produse cu TVA de 19%.
Patronatele din HoReCa avertizează Guvernul cu scumpiri și evaziune fiscală din cauza creșterii TVA
„TVA-ul mediu efectiv în industrie este acum de aproximativ 12%. Dacă TVA-ul pentru mâncare crește la 11% și cota generală la 21%, vom ajunge la un TVA mediu de 14%, ceea ce înseamnă o majorare de aproape 17% a poverii fiscale în sector”, se arată în scrisoare a patronatelor din HoReCa.
Această modificare se va reflecta direct în prețurile de la raft și din restaurante.
„Majorarea TVA la mâncare va duce la o creștere a prețurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%”, avertizează HORA, potrivit Antena 3.
Citește și: VIDEO Ilie Bolojan anunță măsurile de austeritate. „Nu mai putem continua în felul acesta. TVA, 21%”
Scădere a consumului și concedieri în lanț
Organizația estimează că măsura fiscală va reduce semnificativ cifra de afaceri din domeniu. Dacă în 2024 aceasta este estimată la 6,5 miliarde de euro, în 2025 ar putea scădea la 5,5 miliarde de euro, adică o reducere de aproximativ 15%.
„Această diminuare se va datora frânării consumului cauzate de prețurile mai mari, incertitudinii economice și creșterii evaziunii fiscale”, transmite HORA.
Citește și: Programul de guvernare 2025-2028. Lista măsurilor de austeritate care vor fi luate de Executiv
Paradoxal, deși creșterea TVA ar trebui să aducă mai mulți bani la buget, proiecțiile HORA arată contrariul: încasările din TVA în 2025 ar putea fi mai mici cu 10 milioane de euro față de 2024 – 0,74 miliarde de euro, comparativ cu 0,75 miliarde euro în acest an.
Avertisment: creșterea TVA duce la evaziune și penalizează firmele corecte
Printre principalele efecte negative anticipate, HORA enumeră:
- reducerea consumului și descurajarea clienților,
- concedieri pe fondul scăderii vânzărilor și a marjelor de profit,
- creșterea evaziunii fiscale, deoarece o cotă mai mare descurajează respectarea legii și „favorizează practicile ilegale, penalizând contribuabilii corecți”.
Ce soluții propune industria ospitalității
Pentru a limita efectele negative, HORA solicită Guvernului introducerea unor măsuri compensatorii.
Printre propunerile patronatelor se numără reducerea altor taxe pentru angajatori, stimulente fiscale pentru investiții și digitalizare, programe de susținere a forței de muncă și educației profesionale și intensificarea controalelor ANAF și sancționarea dură a evaziunii fiscale.