Parlamentul a început dezbaterea bugetului de stat pe acest an

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 25.02.2021 - 17:04
În Parlamentul României a început dezbaterea bugetului de stat/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Parlamentul a început joi dezbaterea proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

SHARE

* UPDATE ORA 16:10 Buget2021 - Parlament/ Bugetul Ministerului Transporturilor, aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul propus pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în anul 2021 a fost avizat favorabil joi, fără amendamente, în comisiile de specialitate reunite.

Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MTI cu 18 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă".

La proiectul de buget pentru MTI au fost depuse 91 de amendamente, dar au fost respinse în bloc cu 18 voturi ''pentru", 10 "împotrivă" şi 3 abţineri.

* UPDATE ORA 15:44 Buget2021 - Parlament/ Nazare: Nu putem să vorbim despre austeritate; majoritatea ministerelor au buget mai mare, nu cresc impozitele şi taxele

Cele mai multe ministere au în acest an un buget mai mare faţă de 2020, anvelopa salarială nu scade, nu cresc impozitele şi taxele, deci nu se poate vorbi despre austeritate, a declarat joi ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la prezentarea proiectului de buget în comisiile reunite de buget - finanţe din Parlament.

"Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020. Trei ministere au un buget mai mic. Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele, ca atare sub nicio formă nu putem să vorbim despre austeritate având în vedere aceste date", a spus Nazare.

El a subliniat că există "premisele fezabilităţii ratei de creştere de 4,3%" estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru 2021, dar este nevoie de continuarea şi creşterea ritmului investiţiilor de stat în economie, precum şi de îmbunătăţirea gradului de absorbţie.

* UPDATE ORA 15:34 Buget2021 - Parlament/ Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării a fost avizat favorabil

Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării a primit, joi, aviz favorabil în Comisiile parlamentare reunite pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

* UPDATE ORA 15:22  Buget2021 - Parlament/Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, aviz favorabil în comisiile reunite

Comisiile reunite de Mediu ale Parlamentului au avizat pozitiv, joi, bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), cu 25 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă".

Propunerea de buget pentru Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru anul 2021 este de 1,409 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu aproximativ 24,50% faţă de anul precedent.

De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 2,734 miliarde de lei, mai mari cu 138,74% comparativ cu anul 2020.

Parlamentul a început joi dezbaterea proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

* UPDATE ORA 15:22  Buget2021 - Parlament/Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, aviz favorabil în comisiile reunite

Comisiile reunite de Mediu ale Parlamentului au avizat pozitiv, joi, bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), cu 25 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă".

Propunerea de buget pentru Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru anul 2021 este de 1,409 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu aproximativ 24,50% faţă de anul precedent.

De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 2,734 miliarde de lei, mai mari cu 138,74% comparativ cu anul 2020.

* UPDATE ORA 15:16 Buget2021- Parlament/ Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Este nevoie să facem curăţenie şi să oprim risipa

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, joi, la dezbaterile privind bugetul sănătăţii din comisiile parlamentare de specialitate, că este nevoie să se oprească risipa şi de curăţenie în sistem.

"Probleme vechi care se văd acum în spitale, în incendii, în infrastructură veche, infrastructură în care nu a fost investit cu cap. Vedem de asemenea că structuri de personal din spitale de exemplu sunt gândite prost. Vedem că lipsesc structurile de pompieri, de exemplu, vedem că în multe locuri nu sunt respectate. S-a vorbi mult despre rapoarte de control", a afirmat ministrul.

* UPDATE ORA 15:02 Buget2021 - Parlament/ Bugetul Ministerului Agriculturii, aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2021 a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi "pentru" şi 20 "împotrivă".

Ministerul Agriculturii figurează în proiect cu credite bugetare de 26,006 de miliarde lei (plus 10,38%) şi credite de angajament de 38,305 miliarde lei (plus 58,96%).

* UPDATE ORA 14:59  Buget2021 - Parlament/Ministrul Economiei: Toate priorităţile ministerului sunt atinse de acest buget

Toate priorităţile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului sunt acoperite de bugetul alocat, iar dacă vor mai fi alte nevoi, acestea vor fi acoperite la rectificare, a declarat, joi, la Parlament, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

"Avem 6 miliarde lei. 92%, deci o pondere foarte mare din buget, sunt schemele de ajutor de stat şi de despăgubiri - IMM Recover plus schema pentru despăgubirea HoReCA, industrie care a fost închisă ca efect al (măsurilor) statului - şi plăţile restante pe StartUp Nation, unde avem o sumă destul de mare. Toate priorităţile ministerului sunt atinse de acest buget şi restul ce ar mai fi, evident totdeauna nevoile sunt mai mari decât resursele disponibile, mai putem obţine la rectificare", a spus Năsui.

* UPDATE ORA 14:43  Buget2021- Parlament/Şefa ICCJ, nemulţumită: Nu se găseşte finanţare pentru o expertiză electrică; instalaţiile - suprasolicitate

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi-a exprimat nemulţumirea joi în legătură cu bugetul alocat instituţiei pe care o conduce, susţinând că nu are bani nici măcar pentru efectuarea unei expertize electrice la sediul Instanţei supreme, în condiţiile în care instalaţiile sunt suprasolicitate.

"Nu se găseşte finanţare pentru a efectua o simplă expertiză electrică, pentru a vedea dacă nu există pericol de a lua foc la Înalta Curte, pentru că instalaţiile sunt suprasolicitate în fiecare moment", le-a spus Corina Corbu parlamentarilor, în cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate.

Ea s-a mai plâns de faptul că Instanţa supremă funcţionează într-un sediu impropriu, dând ca exemplu faptul că grefierii sunt nevoiţi să care dosare de la subsol cu braţele, pentru că nu există un lift.

* UPDATE ORA 14:40 Buget2021 - Parlament/ Bugetul Ministerului Economiei a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite, cu 32 de voturi ''pentru'' şi 17 ''împotrivă''.
 

MEAT are prevăzute pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei. Cheltuielile de personal sunt prevăzute la 130,5 milioane de lei, iar pentru bunuri şi servicii este alocată o sumă de 41,99 milioane de lei.

* UPDATE ORA 14:35  Buget2021 - Parlament/ Bugetul Ministerului Energiei a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Ministerului Energiei a primit, joi, aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate, cu 32 voturi "pentru" şi 18 "împotrivă".

* UPDATE ORA 14:29  Buget2021 - Parlament/ Bugetul MTS, avizat favorabil de comisiile de specialitate

Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pentru anul 2021 a fost avizat favorabil, joi, în Comisiile parlamentare reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, cu 17 "pentru" şi 11 "împotrivă".

* UPDATE ORA 14:22 Buget2021- Parlament/ Bugetul CNA - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit joi aviz favorabil în Comisiile parlamentare reunite de cultură, cu 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

* UPDATE ORA 14:18  Buget2021- Parlament/ Bugetul AGERPRES - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul AGERPRES a primit, joi, aviz favorabil în Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, cu 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

* UPDATE ORA 14:09 Buget2021 - Parlament/ Bugetul ICR - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Institutului Cultural Român a primit, joi, aviz favorabil în Comisiile parlamentare de cultură reunite, cu 13 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă".

"Bugetul propus Institutului Cultural Român este probabil cel mai mic din ultimii mulţi ani - 30.300.000 de lei. (...) 30 de milioane este o sumă extrem de mică. E adevărat că ea are ca referinţă execuţia bugetară de anul trecut, doar că anul trecut bugetul ICR a fost amputat de două ori: la rectificarea bugetară din martie am cedat un milion de euro şi la rectificarea bugetară din august ni s-au luat două milioane de euro. Aşadar, am fost obligaţi la o execuţie care este referinţă pentru acest buget", a afirmat preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş.

* UPDATE ORA 14:02 Buget2021- Parlament/ Ioan Chirteş: Bugetul SRI, avizat în unanimitate de comisia de specialitate

Bugetul Serviciului Român de Informaţii a fost avizat în unanimitate, joi, de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a anunţat, la finalul şedinţei, preşedintele comisiei, Ioan Chirteş.

"În şedinţa de astăzi, a fost analizat bugetul Serviciului Român de Informaţii. (...) Sunt capitole legate de investiţii. Peste 80% din bugetul SRI este alocat drepturilor salariale şi pensiilor. Este un buget mulţumitor. De fapt, a fost aprobat în unanimitate de către toţi membrii comisiei, fără amendamente, acest buget", a precizat Chirteş.

Senatorul PNL a adăugat că este un buget mai mic decât anul trecut, dar mulţumitor în actualele condiţii economice.

* UPDATE ORA 14:01  Buget2021- Parlament/ Bugetul Ministerului Educaţiei - avizat favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2021 a fost avizat favorabil, joi, fără amendamente, de comisiile parlamentare de specialitate.


S-au întrunit 21 de voturi "pentru" şi 12 voturi "împotrivă".

* UPDATE ORA 13:57  Buget2021 - Parlament/ Bugetul ANSVSA, aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru anul 2021 a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul ANSVSA cu 24 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi o abţinere.

* UPDATE ORA 13.57 Buget2021- Parlament/ Bugetul TVR - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul TVR pe 2021 a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de cultură reunite, cu 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

* UPDATE ORA 13.48 Buget2021- Parlament/ Bugetul SRR - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pe 2021 a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de cultură reunite, cu 12 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

* UPDATE ORA 13.33 Buget2021 - Parlament/ Bugetul Ministerului Culturii - aviz favorabil în comisiile de specialiate

Bugetul Ministerului Culturii a fost avizat favorabil, joi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 12 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

Bugetul propus este de 935.079.000 de lei, reprezentând o creştere de 11,71% faţă de cel de anul trecut, după cum a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

El a vorbit, în comisiile reunite, despre schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

* UPDATE ORA 13.16 Buget2021 - Parlament/ Bugetul Academiei Române a fost avizat favorabil

Bugetul Academiei Române a fost avizat favorabil, joi, în Comisiile parlamentare reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

S-au întrunit 23 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă".

* UPDATE ORA 12.53 Buget2021- Parlament/ Bugetul MAI, avizat favorabil de comisiile de apărare

Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil, joi, bugetul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe acest an.

Bugetul propus pentru MAI pe 2021 este de 21.546.618.000 de lei, în creştere faţă de anul trecut.

 

* ORA 05.00 Parlamentul a început dezbaterea bugetului de stat pe acest an

 

Parlamentul începe joi dezbaterea proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Guvernul a transmis marţi Legislativului cele două proiecte de lege.

Până joi dimineaţa, la ora 10,00, deputaţii şi senatorii pot depune amendamente la cele două proiecte. Acestea urmează să fie centralizate până la ora 12,00 şi transmise comisiilor parlamentare.

Şedinţele comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea şi depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci au loc joi, între orele 12,00 şi 16,00, conform calendarului de dezbatere aprobat de Birourile permanente reunite. Tot joi, între orele 14,00 - 16,00, au loc dezbateri generale în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci.

Ulterior, până sâmbătă, la ora 14,00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Rapoartele Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci trebuie depuse luni, la ora 10,00.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor reuni luni, de la ora 14,00, pentru a stabili timpii de dezbatere în plenul Parlamentului.

Luni, începând cu ora 16,00, va avea loc şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind programate dezbateri generale şi dezbateri pe anexe, iar marţi va fi dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, scrie Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.