Panouri solare subțiri ca briciul ar putea fi puse pe rucsac sau telefon, energie curată ieftină

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.08.2024 - 20:30
Panouri solare subțiri ca briciul ar putea fi puse pe rucsac sau telefon, energie curată ieftină - Foto: Profimedia Images
Panouri solare subțiri ca briciul ar putea fi puse pe rucsac sau telefon, energie curată ieftină - Foto: Profimedia Images

Panouri solare subțiri ca briciul ar putea fi puse pe rucsac sau telefon, energie curată ieftină. Un strat de 100 de ori mai subțire decât un păr uman ar putea fi printat pe rucsac, telefonul mobil sau acoperișul mașinii.

SHARE

Panouri solare subțiri ca briciul ar putea fi puse pe rucsac sau telefon, energie curată ieftină. Un strat de 100 de ori mai subțire decât un păr uman ar putea fi printat pe rucsac, telefonul mobil sau acoperișul mașinii, pentru a valorifica energia soarelui.

Aşa arată o nouă cercetare, într-o dezvoltare care ar putea reduce nevoia lumii de ferme solare, care să ocupe întinderi uriaşe.

Panouri solare subțiri ca briciul ar putea fi puse pe rucsac sau telefon, energie curată ieftină

Oamenii de știință de la departamentul de fizică al Universității Oxford au dezvoltat un material microsubțire, care absoarbe lumina suficient de flexibil pentru a fi aplicat aproape pe suprafața oricărei clădiri sau oricărui obiect, cu potențialul de a genera până la aproape dublul cantității de energie a panourilor solare actuale.

Tehnologia vine într-un moment critic pentru boom-ul energiei solare, deoarece schimbările climatice cauzate de oameni încălzesc rapid planeta, forțând lumea să accelereze tranziția la energie curată.

Iată cum funcționează: învelișul solar este realizat din materiale numite perovskiți, care sunt mai eficiente în absorbția energiei soarelui decât panourile pe bază de siliciu utilizate pe scară largă astăzi, conform CNN.

Citeşte şi: Românii care își pun panouri fotovoltaice nu vor fi obligați să ia și baterii. Iohannis: Prea scump

Asta pentru că straturile sale, care absorb lumină, pot capta o gamă mai largă de lumină din spectrul soarelui decât panourile tradiționale. Și mai multă lumină înseamnă mai multă energie.

Oamenii de știință de la Oxford nu sunt singurii care au produs acest tip de acoperire, dar al lor este deosebit de eficient, captând aproximativ 27% din energia aflată în lumina soarelui.

Panourile solare de astăzi care folosesc celule de siliciu, prin comparație, acoperă de obicei până la 22% din lumina soarelui, în puterea instalată.

Citeşte şi: Legea privind performanța energetică a clădirilor ajută primăriile

Cercetătorii cred că, în timp, perovskiții vor putea oferi o eficiență de peste 45%, indicând creșterea randamentului, pe care au reușit să o obțină în doar cinci ani de experimente, de la 6% la 27%.

„Acest lucru este important pentru că promite mai multă energie solară fără a fi nevoie de panouri pe bază de siliciu sau de ferme solare special construite”, a spus Junke Wang, unul dintre oamenii de știință de la Oxford.

„Putem avea în vedere aplicarea straturilor de perovskit pe tipuri mai largi de suprafețe pentru a genera energie solară ieftină, cum ar fi acoperișul mașinilor și clădirilor și chiar spatele telefoanelor mobile”, explică acesta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te