Pandemia a impulsionat turismul românesc: au rămas în țară cu 60% mai mulți turiști

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.09.2021 - 22:16
Pandemia a impulsionat turismul românesc. Au rămas în țară cu 60% mai mulți turiști. Foto Pexels.com

În perioada iunie-iulie 2021, a fost înregistrată o creștere cu 46% a volumului de rezervări față de aceeași perioadă a anului 2019 și cu 60% față de anul 2020. E adevărat, însă, 2020 a fost lovit în plin de COVID.

SHARE

O analiză a rezervărilor efectuate în perioada iunie-iulie 2021 arată că sezonul estival a fost unul prolific pentru hotelierii și proprietarii de pensiuni și case de vacanță din țară. Pandemia a reconfigurat planurile de vacanță ale românilor, care au ales în ultimii doi ani preponderent destinații interne, locuri ce și-au redobândit faima și succesul de odinioară, potrivit platformei hoteliere online Travelminit.ro

Astfel, volumul de rezervări pentru perioada iunie - iulie 2021 a fost cu 46% mai mare decât în anul 2019 și cu 60% mai mare decât în anul 2020.

Sumar la sfârșit de vară: ce destinații au ales turiștii pentru vacanțele în România

După o perioadă plină de incertitudine, în care posibilitățile de călătorie au fost limitate, dorul de ducă al românilor s-a amplificat mai mult ca niciodată, dovadă fiind și cifrele mari ale rezervărilor pentru destinații interne. În plus, schimbările tot mai dese ale condițiile de intrare în statele europene și nu numai i-au determinat pe turiști să aleagă siguranța sejururilor în țară, ceea ce a creat un context favorabil pentru industrie.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Talibanii au găsit 6,5 mil. $ şi lingouri de aur în casa fostului prim-vicepreşedinte afgan

Cât despre locurile alese de aceștia, opțiunile populare sunt neschimbate. Pe parcursul acestei veri, harta celor mai căutate destinații din România a arătat astfel: un procent de 25% a fost ocupat litoralul românesc (stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche, Olimp și Costinești preponderent), 23% reprezintă marile orașe (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea), 21% sunt destinațiile balneo (Sovata, Băile Felix, Băile Herculane), iar restul se împarte între localitățile mai mici, dar care pot fi considerate adevărate comori turistice (Praid, Rimetea, Odorheiu Secuiesc, Corund sau Gheorgheni).

Tendințele verii în turismul din România

În ceea ce privește perioada aleasă de turiști pentru vacanțe, se pare că și în 2021 luna august a fost din nou câștigătoare, la fel cum s-a întâmplat în 2020 și 2019. Potrivit Travelminit.ro, ziua cu cel mai mare grad de ocupare a unităților de cazare a fost 16 august 2021 (în 2020, cea mai plină zi a fost 17 august, pe când în 2019, cea mai bună zi pentru turismul național a fost 19 august).

De asemenea, atunci când vine vorba despre alegerea unității de cazare, românii preferă în continuare hotelurile și pensiunile, care, pe parcursul acestei veri, au acoperit împreună un procent de 68% din numărul total al rezervărilor pe Travelminit.ro, restul fiind împărțit între apartamente, case de vacanță și hosteluri. În cazul hotelurilor a fost semnalată și o creștere față de anul trecut, mai ales datorită faptului că foarte multe unități de cazare de acest fel au pregătit pachete complexe și oferte la prețuri accesibile pentru acest sezon estival.

Ce prețuri au plătit turiștii români pentru vacanțele din această vară

Conform raportului emis de Travelminit.ro, prețurile la cazare din această vară au fost mai mari față de aceeași perioadă a lui 2020, dar considerabil mai mici decât cele din sezonul estival din 2019. Mai mult decât atât, un avantaj considerabil pentru turismul intern a fost faptul că românii au putut să-și folosească voucherele de vacanță rămase nefolosite din anii trecuți pentru a rezerva cazări în țară.

În ceea ce privește tarifele, prețul mediu pentru 2 nopți de cazare, 2 adulți, a fost de 501 lei (spre deosebire de 524 de lei în 2019 și 477 de lei în 2020).

Citiți și: Sinecuri de sute de mii de lei pentru un secretar de stat din ministerul lui Ghinea

De asemenea, prețul mediu pentru 2 nopți de cazare, 2 adulți + 2 copii, a fost vara aceasta de 692 de lei, în timp ce prețul mediu pentru un sejur de 3 nopți, 2 adulți + 2 copii, a fost de 1.170 de lei.

„Este evidentă orientarea turiștilor români spre destinații din țară, fie că vorbim despre zonele estivale, fie că vorbim despre munte sau zonele balneoclimaterice. Incertitudinea legată de restricțiile valului 4 a determinat un număr mare de rezervări în timpul verii și chiar până la finalul lunii septembrie. Ne așteptăm ca numărul rezervărilor să se mențină ridicat până la jumatatea lunii Octombrie” a declarat Timea Ambrus, Operations Manager Travelminit.ro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.