Ordonanța care va ieftini mâncarea, publicată de guvern. Care sunt beneficiile românilor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.06.2023 - 15:56
Prețul alimentelor nu va crește Foto: Pexels.com

Proiectul de lege al ordonanței care prevede limitarea adaosului comercial în cazul unor alimente pentru 90 de zile a fost publicat de Ministerul Agriculturii. Documentul urmează să fie aprobat în ședința de guvern de joi.

SHARE

Ministerul Agriculturii a lansat miercuri în dezbatere publică documentul Ordonanței de Urgență care prevede plafonarea prețurilor unor alimente. Acesta urmează să fie aprobat în ședința de guvern de joi. 

Documentul prevede ca ”măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică  pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru următoarele produse

agricole și alimentare: pâine albă, lapte proaspăt de vacă, iaurt din lapte de vacă, telemea din lapte de vacă, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, ouă, ulei, făină, mălai, cartof, legume proaspete, fructe proaspete.

Citește și: Lista alimentelor pentru care Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial: „O scădere garantată”

Nerespectarea prevederilor constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune.

Contravențiile se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2 milioane lei.

Legea care plafonează prețurile la alimente by Valeria Cupa on Scribd

La ce să ne așteptăm după adoptarea acestei legi

Potrivit notei de fundamentare, beneficiile estimate prin intrarea în vigoare și aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere reducerea sau eliminarea consecințelor generate de actuala situație asupra populației și sectoarelor de producție și procesare produse agricole și alimentare, precum:

Citește și: De ce va duce plafonarea prețurilor la alimente în România la creșterea lor. Cum a fost în Ungaria

-scăderea puterii de cumpărare a populației pentru produsele alimentare de bază;-tendințe de orientare spre produsele ieftine, care pot fi de o calitate care pune în pericol cumpărătorii finali;
-distorsionarea pieței produselor agroalimentare și existența unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populației;
-diminuarea activității operatorilor din sectoarele economice implicate, până la reducere masivă sau închidere a activității
- menținerea vulnerabilității și expunerii consumatorilor față de evoluțiile nefavorabile ale piețelor agricole.

Cum se plafonează adaosul coemrcial la alimente

Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează cotele de  adaos comercial în mod specific asupra produselor menționate, după cum urmează:

a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

Citeşte şi: Plafonarea va duce, în final, la scumpirea puternică a polițelor RCA. Subvenționarea, o soluție

c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Contractele comerciale în desfășurare ale căror termene și condiții sunt contrare prevederilor prezentei ordonanțe de urgență vor fi modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. 

Astfel de măsuri pot fi adoptate prin ordonanță de urgență pentru o perioadă de până la 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea actului normativ, potrivit documentului publicat de Ministerul Agriculturii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te