Oprirea exporturilor de gaze rusești va afecta mult economiile din zona de activitate a BERD

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.05.2022 - 18:46
Oprirea exporturilor de gaze rusești va afecta mult economiile din zona de activitate a BERD/FOTO: Unsplash

O oprire abruptă a exporturilor de gaze ruseşti ar putea provoca o recădere a economiilor din Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord la nivelul de dinaintea pandemiei, a avertizat marţi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

SHARE

BERD operează în aproximativ 40 de economii, de la Mongolia la Slovenia şi Tunisia. Majoritatea acestora sunt dependente de gazele ruseşti şi o oprire bruscă a livrărilor ar reduce PIB-ul cu 2,3% anul acesta şi cu 2% anul viitor, conform celui mai recent raport al instituţiei financiare internaţionale.

"Europa discută oprirea achiziţiilor de hidrocarburi din Rusia. Există de asemenea posibilitatea ca Rusia să oprească livrările de gaze", a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik, pentru Reuters.

BERD estimează că economiile din regiunea în care operează au înregistrat anul trecut o creştere de 6,7%, după o contracţie de 2,5% în 2020, când pandemia a afectat semnificativ economia mondială şi pieţele financiare, potrivit Agerpres.

Citește și: VIDEO Rusia știe de ce nu vrea Suedia în NATO: Submarinul Gotland-class poate scufunda un portavion

Oprirea exporturilor de gaze ruseşti ar reprezenta cea mai mare lovitură la adresa economiilor UE cu importuri semnificative de gaze din Rusia şi cu o dependenţă ridicată de gaze în mixul lor energetic, cum ar fi Cehia, Ungaria şi Slovacia, a avertizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Citește și: Aproape jumătate dintre țările UE, inclusiv România, se opun revizuirii tratatelor europene

O oprire bruscă nu reprezintă scenariul de bază al BERD, care se aşteaptă la continuarea livrărilor de gaze. Chiar şi aşa, creşterea economiei va fi acum mult mai redusă faţă de cea estimată de BERD în martie 2022. Economiile din regiunea în care operează BERD ar urma să înregistreze un avans de 1,1% anul acesta, comparativ cu o creştere de 1,7% previzionată în martie 2022, în special în urma declinului peste estimări previzionat în Ucraina.

În urma presiunilor preţurilor, economiile din regiunea în care operează BERD ar urma să înregistreze un avans de 4,7% anul viitor, comparativ cu o expansiune de 5% prognozată în martie 2022.

"Recentele creşteri ale preţurilor energiei şi produselor alimentare se adaugă presiunilor inflaţioniste, care sunt deja ridicate în urma redresării cererii globale, după ridicarea restricţiilor", se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

Rata medie a inflaţiei în economiile din regiunea în care operează BERD a atins 11,9% în martie 2022, un nivel înregistrat la finalul lui 2008.

Ucraina ar urma să înregistreze un declin al economiei de 30% în 2022, comparativ cu o scădere de 20% prognozată în martie 2022. PIB-ul Rusiei ar urma să se contracte cu 10% anul acesta şi să stagneze anul viitor.

Turcia, cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD, ar urma să înregistreze o creştere de 2% în 2022 şi de 3,5% în 2023.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te