OMV Petrom, Romgaz şi celelalte mari firme de petrol şi gaze vor plăti impozitul pe cifra de afaceri

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.01.2024 - 12:58
OMV Petrom, Romgaz şi celelalte mari firme de petrol şi gaze vor plăti impozitul pe cifra de afaceri - Foto: Flickr/Iain Cameron - imagine cu caracter ilustrativ

OMV Petrom, Romgaz şi celelalte mari firme de petrol şi gaze vor plăti impozitul pe cifra de afaceri. A apărut lista pe coduri CAEN a entităţilor care plătesc ICAS.

SHARE

OMV Petrom, Romgaz şi celelalte mari firme de petrol şi gaze vor plăti impozitul pe cifra de afaceri. A apărut lista pe coduri CAEN a entităţilor care plătesc ICAS (impozitul pe cifra de afaceri).

Este vorba despre anunţatul impozit suplimentar, pentru firmele active în aceste sectoare, în cotă de 0,5%, care se aplică în anii 2024 și 2025.

OMV Petrom, Romgaz şi celelalte mari firme de petrol şi gaze vor plăti impozitul pe cifra de afaceri

Impozitul pe cifra de afaceri este destinat companiilor care în anul precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Ministerul Finanțelor a publicat recent lista firmelor vizate.

Două dintre cele mai mari companii care sunt vizate de ICAS sunt OMV Petrom şi Romgaz, care au angajat deja sume foarte mari de bani, în jur de 2 miliarde de euro, pentru operaţionalizarea exploatării perimetrului gazeifer Neptun Deep, de la Marea Neagră.

Acest impozit pe cifra de afaceri ar putea reprezenta o frână investiţională importantă pentru consorţiul format din cele două companii, pentru probabil cel mai important proiect energetic strategic al României, din următorii ani.

Citeşte şi: Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz

„Prin excepție [de la prevederile privind impozitul minim pe cifra de afaceri], persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului finanțelor (...), care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri (...).

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile”, conform Legii 296/2023.

Ministerul Finanțelor a oficializat recent Ordinul 5.433/2023, pentru a stabili concret cine datorează ICAS, în anii 2024 și 2025.

Citeşte şi: Unde are România cele mai mari zăcăminte de gaz și cum vrea statul să le exploateze până în 2027?

Plătitorii de ICAS vor trece la plata impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA), din anul 2026.

Potrivit celor stabilite de minister, ICAS este pentru persoanele juridice care desfășoară activități principale sau secundare, corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:

0610 - Extracția țițeiului;
0620 - Extracția gazelor naturale;
1920 - Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului;
3522 - Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte;
3523 - Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte;
4671 - Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate;
4730 - Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate;
4950 - Transporturi prin conducte.

Formula ICAS

De asemenea, este precizat în mod expres că, „În cazul contribuabililor care desfășoară atât activități corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute (...), cât și activități potrivit codurilor CAEN 3512 - «Transportul energiei electrice», 3513 - «Distribuția energiei electrice» și 3514 - «Comercializarea energiei electrice» și care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru determinarea impozitului specific, nu se cuprind în cadrul indicatorilor VT, V_s, I și A din formula de calcul a impozitului specific pe cifra de afaceri elementele aferente acestor activități.”

ICAS are următoarea formulă: ICAS = 0,5% x (venituri totale - venituri scăzute - valoarea imobilizărilor în curs de execuție - amortizarea contabilă).

Impozitul suplimentar se va calcula, declara şi plăti trimestrial, după cum urmează: pentru trimestrele I-III, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, iar pentru trimestrul IV, până la data declarației anuale de impozit pe profit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te