O lume cu finanțare rapidă trebuie să fie pregătită pentru o criză bancară cu mișcare lentă

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.03.2023 - 17:59
O lume cu finanțare rapidă trebuie să fie pregătită pentru o criză bancară cu mișcare lentă - Foto: Flickr/Alpha Photo

Deși Fed și FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) au oprit contagiunea de la SVB, pentru moment, băncile mai mici s-ar putea confrunta cu presiuni de piaţă, în anii următori. În ultimele decenii, crizele financiare au avut tendința de a se mișca rapid.

SHARE

De obicei, acestea se concentrează în jurul câtorva companii sau țări și adesea ajung la punctul culminant, într-un weekend, înainte ca piețele asiatice să se deschidă.

Finanţare rapidă, criză bancară lentă

Acest șablon este un motiv de speranță că cea mai rea dintre turbulențele actuale ar putea fi să fi trecut odată cu prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank și fuziunea forțată a Credit Suisse cu UBS Group AG, în această lună, precum și a măsurilor federale de protecție implementate, ca răspuns la aceste evenimente.

Dar este posibil și un alt șablon: criza corozivă, cu încetinitorul. SVB s-a prăbușit din cauza unei confluențe de factori structurali care într-o măsură mai mică afectează multe instituții.

Acest lucru ar putea forța multe bănci, în următorii ani, să se restrângă sau să fie achiziționate, un proces care împiedică de asemenea furnizarea de credite.

Citeşte şi: First Citizens Bank, din holdingul FCB & Trust, e de acord să cumpere Silicon Valley Bank, prăbușită

În deceniile trecute, crizele bancare din întreaga lume au avut nevoie de ani de zile să se dezvolte. Din 1980 până în 1994, aproximativ 3.000 de instituții de economii și împrumut și bănci din SUA, în mare parte mici, au fost închise sau salvate, conform The Wall Street Journal.

Criza S&L (Savings and Loan Crisis) a început atunci când Rezerva Federală a crescut puternic ratele dobânzilor, pentru a combate inflația. S&L și băncile s-au trezit prinse între împrumuturile cu randament scăzut și ratele în creștere la depozite și fondurile pieței monetare.

Citeşte şi: Joseph Stiglitz: Prăbuşirea Silicon Valley Bank, eșec al politicii Rezervei Federale Americane

Episodul actual a început la fel. Din 2008 până în 2021, Fed a menținut ratele dobânzilor aproape de zero. Băncile și-au sporit deținerile de obligațiuni ipotecare guvernamentale, susținute de Rezerva Federală, în căutarea randamentului.

Când ratele au început să crească brusc, în anul 2022, valorile de piață ale acelor obligațiuni au scăzut. Deși acele pierderi au fost deosebit de acute la SVB, a fost cu greu singur.

Profesorul de finanțe de la Universitatea Stanford Amit Seru și trei coautori au estimat recent că 11% dintre băncile din SUA, aproximativ 500, în total, au suferit pierderi procentuale mai mari din activele lor, din cauza ratelor dobânzilor mai mari decât cele ale SVB.

Citeşte şi: 

Cu toate acestea, în crizele anterioare, implicitele au fost în cele din urmă mai importante decât ratele dobânzilor. În anii 80, împrumuturile comerciale imobiliare au fost lovite de recesiune, supraconstrucții și prăbușirea prețurilor la petrol și gaze.

Mexicul și alte economii emergente au intrat în stare de nerambursare pentru împrumuturi acordate băncilor din centre monetare. În anii 2007-2009, creditele ipotecare subprime și derivatele aferente au mers prost.

Pierderi neobişnuit de mici

Imaginea creditului pare mai puțin îngrijorătoare acum. S&P Global Ratings calculează că 86% din titlurile băncilor au fost garantate federal în trimestrul al treilea din 2022, comparativ cu 71% în 2008 (restul sunt obligațiuni corporative, credite ipotecare private și titluri garantate cu active).

Cu siguranță, băncile au beneficiat până de curând de pierderi de credit neobișnuit de mici, deoarece valoarea garanțiilor, cum ar fi mașinile, a fost atât de ridicată, notează Chris Whalen, de la Whalen Global Advisors LLC, o consultanță financiară și bancară.

Problema: pasivele

Aceste pierderi vor crește. Băncile mici, în special, sunt expuse proprietăților imobiliare comerciale.

Totuși, în timp ce o recesiune ar stimula nerambursările, ar putea duce și la scăderea ratelor dobânzilor, ceea ce ar ridica valoarea portofoliilor de obligațiuni.

De fapt, pierderile totale nerealizate s-au redus în ultimul trimestru al anului 2022, pe măsură ce randamentele obligațiunilor s-au redus. În comparație cu trecutul, problema mai mare pentru bănci nu este partea activului a bilanțurilor lor, ci partea pasivelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te