Naționalizarea industriei de litiu a statului Chile pune în lumină această tehnologia în creştere

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.04.2023 - 11:17
Operațiunea de litiu Chemetall Foote din Clayton Valley, o albie uscată de lac din comitatul Esmeralda, Nevada, chiar la est de Silver Peak - Foto: Flickr/Doc Searls

Planul președintelui chilian Gabriel Boric, de a naționaliza imensa industrie a litiului din țara sa, pune în lumină un sector emergent de tehnologii, ce vizează revoluționarea modului în care este produs metalul acesta, pentru industria vehiculelor electrice.

SHARE

Într-o adresare la nivel național, Boric a declarat că o nouă companie de stat va depune eforturi pentru a reduce impactul asupra mediului, al producției de litiu, prin îndepărtarea de iazurile de evaporare, folosite în mod tradițional pentru a secvenţiona metalul din saramură, în favoarea extracției directe a litiului (DLE).

Chile ar naţionaliza industria litiului

În timp ce Bolivia vecină, precum și General Motors Co, Rio Tinto și alte companii și-au făcut propriile pariuri DLE, mișcarea lui Boric reprezintă cel mai mare vot de încredere de până acum, în suita nedovedită comercial de tehnologii, având în vedere planurile de a-l implementa în vastele rezerve de litiu din Chile, cele mai mari din lume.

„Aceasta este cea mai bună șansă pe care o avem de a trece la o economie durabilă și dezvoltată”, a spus Boric, un politician de stânga, în vârstă de 37 de ani, ales în funcţie la sfârșitul anului 2021.

Citeşte şi: Președintele Klaus Iohannis, vizită oficială în Chile: A doua etapă a turneului sud-american

Tehnologiile DLE sunt concepute pentru a extrage metalul din saramură sărată, în deșertul Atacama, din Chile, și în alte părți ale lumii, folosind filtre, membrane, mărgele ceramice sau alte echipamente, care pot fi de obicei adăpostite într-un depozit mic.

În timp ce mai multe companii lucrează pentru a dezvolta versiuni concurente, marea promisiune a DLE este un impuls pentru producția globală de litiu, cu o amprentă mult mai mică decât minele deschise, conform Reuters.

Citeşte şi: VIDEO Vulcanul Lascar din Chile își intensifică activitatea: cutremur și fum de 6.000 metri înălțime

Iazurile de evaporare sunt adesea de dimensiunea mai multor terenuri de fotbal și nepopulare în comunitățile locale.

Multe tehnologii DLE folosesc multă apă potabilă și electricitate. Nici una nu a lucrat încă independent, la scară comercială.

Dacă Chile ar putea ajuta una sau mai multe tehnologii DLE să reușească, ar cimenta rolul dominant al țării în industria globală a litiului și a vehiculelor electrice, pentru deceniile următoare.

Diavolul şi detaliile

„Diavolul este în detalii, dar este o oportunitate grozavă pentru inovarea tehnologică a procesării saramurii, în orice caz”, a spus Chris Berry, consultant independent în industria litiului, despre planul lui Boric.

SQM și Albemarle Corp, cei doi producători de litiu din Chile, folosesc iazuri de evaporare, pentru a produce metalul. 

Ambii studiază DLE, deși nici unul nu l-a implementat. Livent Corp folosește o variantă a tehnologiei DLE în Argentina, alături de iazurile de evaporare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te