"Noi nu calculăm cu nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025. Sunt convins că veniturile pot fi realizate dacă mă uit doar la plusul de 70 de miliarde de anul trecut realizat de ANAF, faţă de 2023. Cred că şi anul acesta, în alte condiţii, conjuncturale, desigur, vor fi capabile instituţiile să aducă suficienţi bani pentru a finanţa acest buget. Sunt convins că şi sistemele informatice vor contribui la acest lucru şi nu cred că o să avem probleme cu partea de venituri.
Ministrul Finanţelor: Noi nu vedem nicio majorare de taxe sau impozite în 2025
Întrebat dacă vor exista excepţii în ceea ce priveşte disponibilizările din instituţiile statului, Tanczos a explicat că excepţiile nu le decide Ministerul Finanţelor, instituţie care a stabilit regulile generale la sfârşitul anului trecut.
El a subliniat, însă, că societăţile de stat care sunt listate la bursă se află într-o altă situaţie, la fel ca şi companiile care sunt pe profit de ani de zile şi din dividendele realizate plătesc statului român sume considerabile.
"După aprobarea bugetului, probabil vom mai avea o analiză în Coaliţie pe această temă. Important este ca societăţile de stat care sunt pe profit să îşi poată desfăşura activităţile în mod normal, fără perturbări, iar cei care sunt pe pierderi sau sunt exagerări, acolo să se aplice cu stricteţe nişte reguli ale bunului simţ şi reguli ale comportamentului normal într-o companie de stat", a menţionat ministru.
Citește și: Buget de austeritate? Care ministere primesc mai mulți bani față de anul trecut?
Proiectul de buget pentru acest an este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7%. Documentul prevede, de asemenea, o reducere a cheltuielilor de personal cu 5% la ministere, cu câteva excepţii (Sănătate, Educaţie, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne). Ministrul Finanţelor a explicat că s-a redus anvelopa de cheltuieli de personal şi nu salariul fiecărui angajat.