Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău: „Avem aur foarte mult. Ne facem inele, ghiuluri”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.04.2019 - 10:42
Nicolae Bădălău face glume cu ghiuluri. Foto Inquam Photos

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a declarat miercuri seara că, în această vară, va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România, iar primele proiecte vizează Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin și Băița.

SHARE

„Până în august, am primele contracte. Le fac publice", a afirmat, miercuri seara, Nicolae Bădălău, într-o emisiune la TVR 1, întrebat despre când va reîncepe mineritul în România, potrivit Hotnews.

Citește și Vâlcov, lege pentru „lingourile“ de la Roșia Montană

Acesta susține că va da drumul la Remin Baia Mare și că acum câteva săptămâni au încercat „unii să îi vândă sediul central care este în Baia Mare, o frumusețe. I-am oprit și nu vând nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a doua din Europa, ca metalurgie. Firma care va veni are condiția să facă metalurgie, vreo 200 și ceva de milioane. Atunci începem să contăm și noi în Europa. Mai am Băița și restul care sunt mai mici".

Citește și Afacerea Certej - Deva Gold are om în Guvern

„Avem aur foarte mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, ne facem inele, ghiuluri", a afirmat Bădălău, întrebat ce resurse de aur are România și cum pot fi acestea exploatate.

Cupru Min este evaluat la 2,5 miliarde, conform evaluării Ministerului Economiei, a arătat sursa citată. "Resursa noastră de cupru și aur, numai pe Cupru Min și Moldomin duce peste 80 de ani, trăim din ea și nu vrem să-l exploatăm. Luăm materialul și îl exploatăm bulgări afară, concetrat. Asta facem. La containere am încasat peste 100 de milioane de euro", a susținut Nicolae Bădălău.

Citește și „Roșia Montană“ de la Certej, aproape închisă

Toate cele 460 de mine pe care le avea România sunt închise, cu excepția Cupru Mind, "care pune concentratul în containere și îl exportă în China", potrivit datelor furnizate de sursa citată. "Vă dați seama?! Și este rentabil. Și noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic în România. Noi nu avem valoarea adăugată. (…) Am chemat Consiliul de Administrație de la Cupru Min și i-am întrebat: «Când se termină contractual acesta?» «În octombrie.», a subliniat Bădălău.

În acest context, ministrul Economiei a menționat că exploatarea se va face pe baza unei noi legislații.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.