În cadrul dezbaterii, Siminică a pledat pentru o „diversificare a ofertei de titluri financiare tranzacționabile”, proces în care ar trebui implicate Bursa de valori și, eventual, mediul de afaceri.
„Cred că aici se poate insista pe prezentarea mult mai atractivă de titluri listate la bursă după diverse criterii. De exemplu pe regiuni geografice, pe sectoare de activitate, după dimensiunea business-ului etc. Cred că o persoană devine mai interesată să cumpere acțiuni la o companie cu care intră direct în contact, pe care o cunoaște îndeaproape”, a spus directorul executiv al ISF.
În opinia sa, o a doua direcție, „ar trebui să implice autoritățile publice și vizează simplificarea procedurilor administrative.”
Citește și:
A tâlhărit o femeie și i-a furat mașina dintr-o benzinărie, dar polițiștii i-au luat urma
Iarna car și vara sanie. Primăria Brașov a început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă
„Prin digitalizare s-au simplificat foarte multe lucruri. Este ușor acum să-și deschizi un cont la o societate de investiții financiare și să faci tranzacții în timp real.
Apoi, suntem în perioada în care legea 142 pentru modificarea Codului fiscal a fost deja aprobată, urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Prin această lege, numai pe zona declarării, calculării impozitului aferent unei astfel de tranzacții revine în sarcina intermediarilor și administratorilor de fonduri. Asta va simplifica mult din punct de vedere birocratic procedura. Asta cred că va impulsiona activitatea pe piața de capital”, a explicat Marian Siminică.
Nu în ultimul rând el a vorbit de „creșterea gradului de încredere al populației în astfel de plasamente pe piața de capital.”
„Aici putem lucra fie la creșterea gradului de profesionalizare a serviciilor financiare, care este fondul problemei, fie la educarea financiară a publicului larg, prin acțiuni de informare, activitate în care să fie implicate toate entitățile publice și private ce activează pe piața de capital”, a mai spus Siminică.