Majorarea cu 40% a pensiilor va crește gradul de inegalitate. Ce soluții există

DE Alexandru Pop | 05.10.2020 - 16:28
De unde bani de pensii?/FOTO: hotnews.ro

Orice creștere a pensiilor este binevenită, mai ales când te uiți la distribuția nivelului pensiilor. 37% din 4,67 milioane de pensionari trăiesc cu sub 1000 de lei pe lună, scrie Marian Șerban, CFA România.

SHARE

82,7% trăiesc având pensii sub 2000 de lei pe lună! Unii trăiesc în mediul rural și de bine de rău reușesc să își procure alimentele din grădina proprie, dar pensionarii care locuiesc în mediul urban? Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: cum ajungi la acești oameni cu un mesaj, astfel încât să înțeleagă aspectul aberant al majorării cu 40%, fără sa faci referire la PIB, rating, finanțe?

Majoritatea parlamentară actuală a votat cât mai aproape de alegerile locale amendarea rectificării bugetare, astfel încât pensiile să fie majorate cu 40% conform legii aprobate de Parlament in 2019, în loc de 14%, realizat de guvernul actual in septembrie. Impactul bugetar este covârșitor, fapt subliniat în mod repetat de către analiști din BNR, asociații profesionale și ONG-uri, agențiile de rating, Comisia Europeană și va avea ca efecte probabile: dificultăți în ceea ce privește finanțarea deficitului bugetar, explozia datoriei totale/PIB, retrogradarea rating-ului suveran al României, deprecierea monedei na.ionale, majorarea dobânzilor pe pia.a internă (inclusiv ROBOR și IRCC), majorarea taxelor indirecte (TVA) și un posibil program de asistență cu FMI, mai spune Șerban într-un articol publicat în newsletterul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari.

Articolele prin care se explică impactul unor astfel decizii, deși argumentate clar, transparent, nu ajung la oamenii de rând, pentru că majoritatea pensionarilor nu au pregătirea necesară si nici disponibilitatea de a înțelege diversele efecte negative directe sau ulterioare ale unor astfel de măsuri.

Și de ce ar înțelege? Pe de o parte, există politicieni ce manipulează electoratul, fără a promova o viziune de țară, ce nu discută și nu realizează investițiile necesare pentru dezvoltare. Aceștia vor putere și bani. Iar pe de altă parte se contureaza un nou tip de politician care a ales corect mesajul anul acesta: investiții si majorări etapizate ale pensiilor.

Orice creștere a pensiilor este binevenită, mai ales când te uiți la distribuția nivelului pensiilor. 37% din 4,67 milioane de pensionari trăiesc cu sub 1000 de lei pe lună! 82.7% trăiesc având pensii sub 2000 de lei pe lună! Unii trăiesc în mediul rural și de bine de rău reușesc să își procure alimentele din grădina proprie, dar pensionarii care locuiesc în mediul urban? Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: cum ajungi la acești oameni cu un mesaj, astfel încât să înțeleagă aspectul aberant al majorării cu 40%, fără sa faci referire la PIB, rating, finanțe?

Problema care trebuie pusă este cea a inegalității pensiilor, amplificată de majorarea punctului de pensie, care este complet împotriva bunului simț și solidarității sociale.

Un pensionar cu o pensie de 1000 de lei, va primi în plus 400 de lei, în timp ce unul cu o pensie de 4000 de lei, va primi 1600 de lei. O astfel de frază simpla ar fi înțeleasa de pensionari!

Efortul bugetar suplimentar în fiecare an, aferent doar majorării cu 40%, va fi de cca. 45 miliarde de lei. Impactul bugetar total este de peste 10% din PIB sau 110 miliarde lei.

1,7 milioane de pensionari primesc 5,5 miliarde din cele 45 de miliarde. Adică 37% din totalul pensionarilor primesc 12% din suma alocată suplimentar. 808.000 de pensionari primesc 24 de miliarde. Adică 17,3% primesc 53,6%. Este echitabil? Este în regulă? Este normal să comunici asta pensionarilor?

Este etic să le transmiți că așa se împarte o majorare complet aberantă a pensiilor? Consider că este etic pentru ca aceasta este realitatea. Sper ca astfel să înțeleagă aberația unor astfel de promisiuni, natura celor care fac astfel de promisiuni. Este imoral, pentru că în loc sa iți înfrumusețezi „casa” prin investiții, ademenești electoratul cu bani ce nu sunt ai tai, nu i-ai produs datorita priceperii în guvernare. Este imoral, pentru că profiți de mizeria în care trăiesc milioane de pensionari, deși nu faci decât sa amplifici sărăcia, inegalitatea, scrie Hotnews.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te