Klaus Iohannis speră ca, în cazul Roşia Montană, Guvernul să-şi fi luat măsuri de precauţie

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.02.2024 - 12:00
Klaus Iohannis speră ca, în cazul Roşia Montană, Guvernul să-şi fi luat măsuri de precauţie - Foto: Flickr/Cristian Bortes
Klaus Iohannis speră ca, în cazul Roşia Montană, Guvernul să-şi fi luat măsuri de precauţie - Foto: INQUAM PHOTOS / Liviu Florin Albei

Klaus Iohannis speră ca, în cazul Roşia Montană, Guvernul să-şi fi luat măsuri de precauţie. Şeful statului cere răbdare, pentru aşteptarea sentinţei.

SHARE

Klaus Iohannis speră ca, în cazul Roşia Montană, Guvernul să-şi fi luat măsuri de precauţie. Şeful statului cere răbdare, pentru aşteptarea sentinţei instanţei, în dosarul RMGC.

"În primul rând cred că este bine să așteptăm decizia, dar sunt sigur că Guvernul, în înțelepciunea lui, și-a luat măsuri de precauție, a angajat firme de avocați și caută soluții", a spus Iohannis, înainte de începerea reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Klaus Iohannis speră ca, în cazul Roşia Montană, Guvernul să-şi fi luat măsuri de precauţie

"Nu sunt parte a acestei chestiuni, dar sunt convins că la nivelul Guvernului se va face tot ceea ce este necesar", a explicat şeful statului.

Procesul dintre compania minieră privată Gabriel Resources și Statul Român pentru proiectul minier de la Roșia Montană, din Munții Apuseni, a ajuns în ultima fază de judecată și se apropie de o decizie finală.

Sentința este așteptată pe 10 februarie, adică în nouă zile. România ar putea pierde pe 10 februarie procesul pentru stoparea exploatări aurifere de la  Roșia Montană.

Citeşte şi: România ar putea pierde procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Câte miliarde $ plătim?

Acesta a fost intentat de firma Gabriel Resources, pentru pentru aurul pe care îl exploata la Roșia Montană, după scandalul prin care locația minieră şi turistică a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.

Se ia în considerare ca țara noastră să plătească minim două miliarde de dolari. Subiectul a fost discutat miercuri, în ședința de Guvern.

Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor ase aşteaptă ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari. Conform sursei citate, cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”.

Citeşte şi: Munții Apuseni, „El Dorado” de România? Asigura 25% din totalul producției mondiale de aur, în 1912

Există la nivelul Guvernului o mare nemulțumire, legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente, cu deficitul bugetar excesiv.

În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial, prin actele depuse la dosar, despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Foto: INQUAM PHOTOS / Liviu Florin Albei

Compania a anunțat că tribunalul de arbitraj de la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții, al Băncii Mondiale (ICSID), a declarat procedura închisă, pe 14 septembrie 2023.

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID, în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României, de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană, din România”, a afirmat compania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te