John Kerry: România ar putea folosi gazul natural pentru tranziţia la energia verde

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.09.2023 - 09:35
John Kerry: Aţi putea folosi gazul natural pentru energia verde - Foto: Flickr/Ralph Alswang

John Kerry, emisarul special pentru Climă al preşedintelui SUA, spune că România ar putea folosi gazul natural pentru tranziţia către surse curate de energie, dacă ia măsuri de captare a emisiilor. El avertizează în privinţa alegerilor autodistructive.

SHARE

"Una dintre soluţiile la provocarea unora precum preşedintele (Vladimir) Putin este să efectuăm mai rapid tranziţia (energetică)", a declarat John Kerry, după ce a participat la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări.

"În discuţiile pe care le-am avut cu liderii din această regiune, ei sunt foarte conştienţi de faptul că, dacă vor folosi combustibili fosili, trebuie să capteze emisiile", a spus Kerry, avertizând în privinţa alegerilor autodistructive.

John Kerry: Aţi putea folosi gazul natural pentru energia verde

"Gazul poate fi o parte a tranziţiei, cu siguranţă, pentru că este mai curat decât cărbunele, mai curat decât petrolul. Dar trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să captăm emisiile", a insistat el.

România urmăreşte să folosească energia nucleară şi gazele naturale pentru a-şi alimenta tranziţia energetică, chiar dacă foloseşte fonduri UE pentru a subvenţiona proiecte de energie regenerabilă.

Citeşte şi: Iohannis, întâlnire cu John Kerry: „Cooperarea în domeniul climei consolidează Parteneriatul cu SUA”

Ţara are o cantitate estimată la 200 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră, unul dintre cele mai importante depozite de gaze naturale din UE, care ar putea contribui la diversificarea aprovizionării în regiune în urma războiului Rusiei din Ucraina.

Bulgaria, ţara vecină, face, de asemenea, explorări în platforma sa continentală din Marea Neagră, explică Reuters. În opinia emisarului american John Kerry, Europa se face tot mai puternică în faţa încercărilor Rusiei de a transforma energia în armă, trecând mai repede la surse curate.

Citeşte şi: Ciucă, Coreea de Sud. România, profund interesată de parteneriate pe energia verde şi digitalizare

Combustibilii fosili au produs doar 33% din energia electrică a Uniunii Europene în prima jumătate a acestui an, în timp ce blocul european luptă împotriva schimbărilor climatice şi pentru a pune capăt dependenţei de combustibilii fosili din Rusia. "Europa a făcut o treabă destul de bună", a apreciat John Kerry.

El a mai spus că la conferinţa ONU privind schimbările climatice de la sfârşitul acestui an, care va include demersuri pentru un fond de pierderi şi daune pentru statele afectate de schimbările climatice, ambiţiile globale în ceea ce priveşte atenuarea efectelor încălzirii climei trebuie să fie mai mari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te