Ciucă, Coreea de Sud. România, profund interesată de parteneriate pe energia verde şi digitalizare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.12.2022 - 13:07
Ciucă, Coreea de Sud. România, profund interesată de parteneriate pe energia verde şi digitalizare - Foto: Guvernul României

Nicolae Ciucă spune că România e interesată de parteneriate cu Coreea, pe energie verde şi digitalizare.

SHARE

Ciucă încurajează investiţiile în aceste sectoare, dar şi o legătură mai strânsă între IMM-urile din cele două state.

Newsweek ştie că în acest moment Coreea de Sud este atât de avansată tehnologic, în unele domenii, încât ar trebui să formeze în România lucrători, care să activeze în domenii în care nu se face pregătire, prin Educaţie, aproape nicăieri în lume.

citeşte şi: Risc maxim. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, în Zona Demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Sud

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, prim-ministrul Ciucă a participat, alături de premierul sud-coreean Han Duck- soo, la o masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea, în marja vizitei pe care o efectuează la Seul, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară.

Cu acest prilej, Nicolae Ciucă a exprimat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţional bune între cele două state şi revigorarea parteneriatului strategic, de la lansarea căruia se vor împlini anul viitor, un deceniu şi jumătate, conform Agerpres.

citeşte şi: Ciucă: „România salută perspectivele de cooperare dintre portul Busan din Coreea şi Constanța”

Şeful Executivului a subliniat disponibilitatea autorităţilor române de a avea un dialog deschis cu companiile sud-coreene cu privire la identificarea unor oportunităţi noi de investiţii în România, precum şi la stimulentele şi condiţiile care ar face aceste investiţii atractive şi benefice ambelor părţi, precizează sursa citată.

"România are toată deschiderea pentru a facilita investiţiile companiilor sud-coreene. Suntem profund interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi şi tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre. Urmărim parteneriatul cu KOSME (Korea SMEş and Startups Agency) pentru înfiinţarea unui Centru de Schimb Tehnologic în Bucureşti. În condiţiile creşterii, în plan global, a relevanţei securităţii aprovizionării cu energie, este necesar să avansăm discuţiile privind energia nucleară - energie sigură, curată şi accesibilă pentru consumatori şi inovarea în acest domeniu. Partea română susţine dezvoltarea lanţului de aprovizionare al reactoarelor modulare de mici dimensiuni, precum şi inovarea în domeniul tehnologiilor din sectorul nuclear civil", a declarat premierul Ciucă, citat în comunicat.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu oamenii de afaceri, Ciucă a încurajat companiile sud-coreene interesate să investească în domeniile vizate de programele-cheie din Fondul pentru modernizare şi din PNRR, respectiv în proiecte privind sursele regenerabile de energie. Prim-ministrul a mai subliniat şi interesul părţii române în ceea ce priveşte cooperarea cu Republica Coreea în domeniul gazelor naturale lichefiate. De asemenea, a evidenţiat deschiderea părţii române pentru schimbul de bune practici şi know-how în domeniul energiei şi în alte domenii cu partea sud-coreeană, se mai arată în comunicatul amintit.

Premierul a prezentat avantajele pe care le oferă investitorilor economia naţională, faptul că România oferă oportunităţi diverse de investiţii, fiind una dintre cele mai dinamice şi mai competitive economii ale Uniunii Europene şi dispune de o poziţie geografică strategică, ce poate fi utilizată ca punct de intrare pe piaţa unică europeană, spre Balcani sau spre Vecinătatea Estică.

Nicolae Ciucă a explicat că, în pofida consecinţelor pandemiei de COVID-19 şi ale războiului din apropierea graniţelor, rata de creştere a economiei româneşti, în 2022, rămâne una peste aşteptări, iar investiţiile străine directe vor depăşi nivelul record de 11 miliarde de euro în acest an, potrivit estimărilor BNR.

"Aceşti indicatori dovedesc încrederea investitorilor în perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi în oportunităţile oferite de instrumentele europene - şi în mod special Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - care stimulează modernizarea accelerată a economiei şi mediului de afaceri româneşti, în special pe dimensiunile infrastructură şi tranziţie verde, domenii în care Republica Coreea excelează", a afirmat premierul.

La întâlnirea cu oamenii de afaceri au participat, împreună cu premierul, o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, precum şi vicepremierul şi ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tâlvăr, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

Economia sud-coreeană a devenit a zecea economie a lumii (a patra din Asia), cu un PIB nominal de aproximativ 1630 miliarde USD (2020). În 2021, economia sud-coreeană a înregistrat o creştere de 4%, datorată, în mare parte, performanţei puternice a exporturilor (îndeosebi a celor de semiconductori, autovehicule şi produse petrochimice), menţionează comunicatul Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te