Banca Națională: Creșterea economică mai redusă decât cea anticipată, în prima parte a lui 2018

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.07.2018 - 15:46
Inquam Photos / Alberto Grosescu

Datele privind creșterea economică în trimestrul I 2018 indică o decelerare mai pronunţată decât cea anticipată, dinamica anuală a PIB ajungând la 4 la sută, de la 6,7 la sută în trimestrul IV 2017, a arătat Consiliul de Admnistrație al BNR.

SHARE

Astfel, CA al băncii centrale arată că datele privind creşterea economică în primul trimestru indică o decelerare mai pronunţată decât cea anticipată, care încetinește ritmul creșterii economice, dinamica anuală a PIB ajungând la 4%, de la 6,7% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Totuși, instituția a preconizat, după ședința de miercuri, că inflația, în creștere în prima parte a lui 2018, s-ar putea plafona.  „Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni deasupra intervalului ţintei şi coborârea acesteia la finalul anului curent în apropierea limitei superioare a intervalului, în linie cu prognoza pe termen mediu din mai 2018”, se arată în comunicatul BNR,

În luna mai, Banca Națională a României a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019.

„Consumul gospodăriilor populaţiei a continuat să fie principalul determinant al creşterii economice, dar cu o contribuţie considerabil diminuată. Formarea brută de capital fix şi-a menţinut aportul pozitiv, în scădere totuşi faţă de intervalul anterior. În schimb, contribuţia exportului net la creşterea PIB real s-a îmbunatăţit, în condiţiile diminuării ecartului pozitiv dintre ritmul anual de creştere a importurilor şi cel al exporturilor”, se arată în comunicat.
BNR a avertizat că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei pe termen mediu a inflaţiei sunt semnificative. Acestea au ca surse condiţiile de pe piaţa muncii, evoluţia preţurilor administrate şi a cotaţiei petrolului, precum şi volatilitatea de pe piaţa financiară internaţională.

În plus, în primele patru luni ale acestui an, România a înregistrat deja un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Pe acestă bază a avut loc o temperare a ritmului de creştere a deficitului de cont curent comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta rămânând totuşi la o valoare ridicată, potrivit BNR.Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.