VIDEO Incendiu violent la Rafinăria Petromidia. Turiștii, sfătuiți să nu iasă afară. Pompier rănit

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.06.2023 - 18:47

Un incendiu puternic a izbucnit la Rafinăria Petromidia din localitatea Năvodari, județul Constanța. Intervenția este foarte dificilă. Un robot fost trimis să ajute la stingerea focului. Plajele din Năvodari și Mamaia sunt goale. Turiștii au fost sfătuiți să nu iasă afară

SHARE

Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum la instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

UPDATE 18.45. Un pompier a fost rănit, miercuri, în timpul intervenției de stingere a incendiului de la Rafinăria Petromidia Năvodari, acesta fiind transportat la spital, a transmis ISU Constanța.

PAcesta are traumatisme la picior și a fost transportat la Spitalul Județean Constanța de un echipaj de SAJ Constanța.

De asemenea, încă o persoană a fost evaluată medical la fața locului. Nu a necesitat transportul la spital.

UPDATE. 18.15. IGSU a anunțat că ”la acest moment, incendiul nu se mai manifestă cu flacără. 

Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acționează pentru golirea instalației, iar forțele de intervenție continuă acțiunile de răcire”. 

UPDATE 16.28 Autoritățile au anunțat că nu au fost identificate victime.

Fumul se vedea de la mai mulți kilometri depărtare. Autoritățile le-a transmis localnicilor și turiștilor să nu iasă afară. 

UPDATE 16.30. Incendiul s-a produs la instalaţia de hidrocracare, a confirmat oficial, ISU. 

UPDATE 16.19. La fața locului, echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanțe periculoase, a transmis IGSU.

Prima misiune a autospecialei transport roboți

UPDATE 16.16 La misiunea de stingere a fost alocată și o autospecială transport roboți din cadrul ISU București-Ilfov. 

Acest mijloc performant de intervenție a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici  deținute asigură, pe lângă eficiența intervenției, protecția echipajelor operative in misiuni complexe. 

Autospecialele au in componență 4 roboți ( 2 cu motoare electrice și 2 cu motoare termice) și sunt destinate intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, fixe și mobile, precum și în zone comerciale (cu potențial de explozie), în spații închise sau deschise (contaminate chimic, biologic și nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.

De asemenea, roboții pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului și a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul

 senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor, colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.

Incendiu violent la Petromidia

Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele  din teren au fost suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF. 

Alte surse afirmă că explozia este la Secția MHS, de extragere a hidrogenului sulfurat. Localnicii vorbesc despre faptul că a fost auzită o explozie. Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din ţară.

Pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului, a fost activat planul roșu de intervenție.

Citeşte şi: S-a aflat cauza incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, în care zece pacienți au murit

Totodată, la nivelul județului Constanța, conform ISU Constanţa, a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere.

Citeşte şi: Minune la o mănăstire lovită de un incendiu: Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou au rămas intacte

În iulie 2021, un alt incendiu puternic s-a produs la Rafinăria Petromidia. Un om a murit și alți cinci au fost răniți în incidentul din urmă cu doi ani. În august 2016, s-a produs un alt incendiu. Atunci, patru persoane au fost rănite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te