În premieră Elveția îngheață conturile rușilor, le suspendă vizele și își închide spațiul aerian

DE Lidia Moise | Actualizat: 28.02.2022 - 23:53
Guvernul Elveției. Sursa: siteul Consiliului Federal

Guvernul elvețian a decis să înghețe banii rușilor și companiilor rusești care sunt pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene, va suspenda vizele pentru cetățenii ruși, își închide spațiul aerian pentru Rusia și a interzis comerțul cu și investițiile în Donețk și Lugansk

SHARE

Este pentru prima oară când Elveția, un adevărat paradis fiscal european, decide să înghețe banii plasați în băncile sale de către străini.

Guvernul elvețian argumentat decizia sa de a aplica integral sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, cu fapttl că ”intervenția militară continuă a Rusiei în Ucraina, calcă în picioare valorile sacrosancte pentru țară: pacea și respectarea dreptului internațional.

” Acestea sunt în primul rând bunuri și sancțiuni financiare. Averile persoanelor și societăților menționate în anexa la ordonanță sunt înghețate cu efect imediat; interdicția de a intra în noi relații de afaceri rămâne în vigoare.Activele persoanelor fizice și companiilor listate sunt înghețate cu efect imediat... Elveția își reafirmă solidaritatea cu Ucraina și poporul său; va livra provizii de ajutor pentru persoanele care au fugit în Polonia”, se arată în comunicatul Consiliul Federal al Elveției.

De asemenea, ”Elveția pune în aplicare sancțiunile financiare impuse de UE președintelui rus Vladimir Putin, prim-ministrului Mihail Mișustin și ministrului de externe Serghei Lavrov cu efect imediat. Procedând astfel, Elveția răspunde la încălcările grave ale dreptului internațional pentru care aceste persoane sunt responsabile.

Interdicția importurilor, exporturilor și investițiilor în Crimeea și Sevastopol, care este în vigoare din 2014, a fost extinsă și asupra regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk, care nu mai sunt sub controlul guvernului ucrainean”, se mai arată în comunicat.

În plus, Consiliul Federal a decis ”să suspende parțial acordul din 2009 privind facilitarea obținerii vizelor pentru cetățenii ruși. Deținătorilor de pașapoarte diplomatice li se va permite în continuare să intre în țară fără viză, astfel încât Elveția să poată continua să faciliteze discuțiile și negocierile pentru soluționarea conflictelor, ca parte a bunelor sale oficii”, arată comunicatul de presă.

Totodată ”spațiul aerian elvețian va fi închis tuturor zborurilor din Rusia și tuturor mișcărilor de aeronave cu marcaje rusești începând de luni, ora 15:00, cu excepția zborurilor în scopuri umanitare, medicale sau diplomatice”, a mai precizat comunicatul guvernului elvețian. ”În luarea deciziilor sale, Consiliul Federal a luat în considerare considerentele de neutralitate și politică de pace ale Elveției. Acesta a reafirmat dorința Elveției de a contribui activ la soluționarea conflictului prin bunele sale oficii.

Atacul militar fără precedent al Rusiei asupra unei țări europene suverane a fost factorul decisiv în decizia Consiliului Federal de a-și schimba poziția anterioară cu privire la sancțiuni. Apărarea păcii și securității și respectarea dreptului internațional sunt valori pe care Elveția, ca țară democratică, le împărtășește cu vecinii săi europeni și le sprijină. Ca și până acum, Elveția va examina fiecare pachet suplimentar de sancțiuni impuse de UE, de la caz la caz”, mai precizează comunicatul.

Ajutoare pentru Ucraina

În următoarele câteva zile, Elveția va livra capitalei poloneze Varșovia aproximativ 25 de tone de provizii de ajutor în valoare de opt milioane de franci elvețieni. Departamentul Federal de Apărare, Protecție Civilă și Sport (DDPS) furnizează materiale medicale și medicamente necesare urgent de la Farmacia Forțelor Armate. Ajutoarele sunt destinate populației ucrainene din Ucraina și din statele vecine. Personalul de la Unitatea de Ajutor Umanitar din Elveția va însoți transportul de ajutor    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.