În căutarea momentului ideal pentru investiții: când să dai startul?

DE Newsweek România | Actualizat: 23.06.2023 - 10:36
În căutarea momentului ideal pentru investiții: când să dai startul ? - Foto: Inteligența Artificială

La fel ca și cu înotul sau mersul pe bicicletă, investițiile nu pot fi făcute niciodată prea devreme, iar spre deosebire de primele, riscul adus integrității tale fizice e zero.

SHARE

Până și copiii pot investi – înainte de a întreba, nu, nu au nevoie de un mini costum, doar de supravegherea părinților sau de un cont de economii.

La fel ca și cu înotul sau mersul pe bicicletă, investițiile nu pot fi făcute niciodată prea devreme, iar spre deosebire de primele, riscul adus integrității tale fizice e zero. Până și copiii pot investi – înainte de a întreba, nu, nu au nevoie de un mini costum, doar de supravegherea părinților sau de un cont de economii.

Dar hai să lăsăm mini-brokerii la o parte și să revenim la tine.

Am doar 18 aaaa…. hai să nu începem cu asta, e posibil să fii în intervalul 20-30, iar pentru tine bursa nu se află în topul priorităților. Și e ok, până la urmă sunt zeci de alte lucruri pe care le-ai face cu banii, mai ales că miercurea e happy hour și după vei avea nevoie de un Uber. Dar asta nu înseamnă că, încă de pe acum, nu-ți poți seta o listă de priorități. Nu spunem că ai avut un coleg de bancă în liceu care îți explica cum e cu bursa între doua coșuri de baschet, dar e posibil ca încă de pe acum să îți poți forma niște obiceiuri, care să te ajute mai târziu.


Și da, te auzim când spui:

Am un salariu și din el îmi rămân bani de taxi și o shaorma. De unde investiții?”
Sigur, nu ai veniturile pe care le vei avea în partea a doua a carierei tale. Dar îți formezi comportamentul de a economisi și investi, inclusiv sume mici. Pentru atunci când o să ai venituri mari.

Știm cum e, am fost acolo și am fi mai surprinși dacă ne-ai spune că poți fi mâine următorul acționar majoritar Apple. Dar asta nu înseamnă că nu-ți poți face mâna de pe acum, economisind și investind sume mai mici. Sau, revenind la analogia cu mersul pe bicicletă, parcă-i mai bine ca prima ta competiție să fie în curtea școlii, și nu direct în Turul Franței.

Și că tot vorbeam de economisire și investiții – o faci deja. Orice angajat contribuie cu 3.75% din salariu către un fond privat de pensii obligatorii – e posibil să-l știi – Pilonul II. Care există tocmai fiindcă mulți români nu economisesc voluntar – și nu doar români, vei găsi programe similare și în UE sau SUA. Problema e că Pilonul II îți va fi insufficient, iar fondurile vor fi doar o completare la pensie. Și știi cât de mari sunt pensiile la noi.

Deși la vârsta asta, doar la pensie nu te gândești. Parcă-i prea devreme pentru a-ți imagina cum vorbești despre tineretul de azi în timp ce joci șah în parc.

În schimb, mult mai bine ar fi să te gândești la cum ai putea ajunge să joci șah în curtea vilei tale din sudul Spaniei. Fiindcă de acum și până la momentul în care vei hotărî că meriți să te retragi în glorie vor trece câteva decenii. Iar în acest moment, merită să te gândești la cum le vei folosi pentru a începe să-ți multiplici resursele de care dispui în perioada activă a vieții.

Ok, ce se întâmplă daca ești în perioada vieții în care îți dai seama că e bine să renunți la junkfood fiindcă nu te mai ajută metabolismul, că petrecutul în club până-n zori de zi sună foaaaarte obositor și că toți prietenii tai s-au căsătorit? Cu alte cuvinte, dacă ești în doua perioadă a carierei tale, intre 35 si 55 de ani?

Atunci bucură-te, fiindcă potențialul tău este la cote maxime! Ok, poate nu mai alergi ca în liceu și te ia somnul mai ușor, dar din punct de vedere financiar ești în perioada vieții în care poți genera venituri ca nimeni altul - deci, principial, ai avea un procent mai mare al veniturilor lunare pe care l-ai putea folosi pentru economii și investiții. Și-n plus, probabil că ai toate motivele de a o face – de la acumularea pentru pensie la educația copiilor sau pur și simplu colecția ideală de motociclete.

Nu judecăm. Din contră, vrem să-ți povestim despre cum poți să le duci la îndeplinire.

---------

Mai e foarte puțin până vei avea acces la tot ce înseamnă Investimental, primul broker autorizat pe bursa din România din ultimii 14 ani. Până atunci, dacă vrei sa citești astfel de materiale, te invităm să te abonezi la newsletterul Investimental.

Nu credem în ceasuri rele, credem în oportunități de învățare și creștere așa că, în fiecare marți, îți trimitem ultimele știri și evenimente de pe piața bursieră și le punem în context.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te