Guvernul încalcă un acord social la care s-a angajat.Sectorul construcţiilor poate intra în faliment

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.07.2023 - 12:45
Guvernul încalcă un acord social - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin - imagine cu caracter ilustrativ
Guvernul încalcă un acord social - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin - imagine cu caracter ilustrativ

Guvernul încalcă un acord social la care s-a angajat. Din acest motiv, Sectorul Construcţiilor suferă, într-un moment economic în care oricum era în criză, din cauza scumpirii materialelor de construcţii.

SHARE

Guvernul României discută despre eliminarea facilităților fiscale din sectoarele IT, Construcții și Agricultură. S-a vorbit despre un calendar care ar include datele de 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, la care sunt prevăzute renunțări la aceste scutiri.

Angajații din Construcții ar trebui să beneficieze de facilitățile fiscale până în anul 2028 (conform reglementărilor din PNRR), ce constau în scutirea de impozitul pe venit, de plata contribuției sociale de sănătate (CASS) și de reducerea contribuțiilor la pensii.

Guvernul încalcă un acord social

La acestea, s-a adăugat și un salariu minim brut mărit la 4.000 lei/lună. Introducerea acestor facilităţi fiscale în Construcții a avut un impact considerabil în piața muncii, pentru că a dus la o stabilizare mai mare în ceea ce privește recrutările, comparativ cu perioada anterioară implementării legii. Măsura a fost introdusă de guvernul PSD, în anul 2018, prin Ordonanța 114/2018.

Ce spune un expert despre ce este anunţat a se schimba? "Eu sunt administrator şi la o firmă de Construcţii. Nu beneficiez de facilităţi", explică Valentin N. Ionescu, expert în Management.

În momentul în care s-au introdus aceste scutiri în sistemul fiscal, care defapt sunt nişte distorsiuni, nu ne-a consultat nimeni, explică Ionescu.

Citeşte şi: Avertisment CCIR și Federația PATROMAT: Taxele cresc nejustificat prețul materialelor de construcții

"A fost un lobby făcut doar de către o minoritate din Patronatul Construcţiilor, care a venit cu nişte argumente, de altfel realiste, dar care încălcau nişte principii de drept fiscal şi legale, pentru că, până la urmă, toată lumea trebuie să se bucure de acelaşi regim fiscal, în mod egal", spune specialistul.

Problema este că, dacă statul s-a angajat să conserve aceste facilităţi fiscale într-un termen anume şi în condiţiile în care piaţa Construcţiilor este în declin, "nu poţi tu, ca Guvern, dintr-o dată, să anulezi aceste facilităţi. Să te răzgândeşti şi să încalci un acord, la care te-ai angajat", afirmă Valentin N. Ionescu.

Guvernul nu doar că, moral, încalcă un angajament social pe care şi l-a asumat, dar în acelaşi timp "nici nu a făcut nişte socoteli, astfel încât să aplice un criteriu de compensare parentian", spune Ionescu.

Citeşte şi: De ce aleg românii să muncească în Spania în construcții? Salariu minim, de 3 ori mai mare ca acasă

Principiul paretian spune că "nici o formă de împărţire nu este mai bună sau mai rea, întotdeauna banii trebuie împărţiţi", conform eumednet.

E un criteriu, arată expertul, care e o dezvoltare a principiului parentian, care precizează că dacă, printr-o decizie politică cu caracter economic, cineva are de câştigat şi altcineva are de pierdut, cel care are de câştigat trebuie să compenseze pierderile celuilalt.

Statul vine acum cu două măsuri, în condiţiile în care industria materialelor de construcţii este în declin, pentru că cheltuielile au crescut în ultimele 18 luni şi veniturile au scăzut constant, întrucât cererea este foarte scăzută. Mai ales pe segmentul rezidenţial, dar nu exclusiv.

Respiro

"Cererea este scăzută în tot sectorul privat, din păcate. Numai lucrările mari de infrastructură merg. Nu poţi să vii cu asemenea măsuri. Practic, asta înseamnă o majorare de cheltuieli. Eliminarea facilităţilor fiscale creşte costul cu forţa de muncă", atrage atenţia Valentin N. Ionescu, pentru Newsweek România.

Majorarea salariului minim, în sectorul Construcţiilor, cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 de lei iarăşi creşte costul cu forţa de muncă, susţine Ionescu, "în condiţiile în care, repet, veniturile sunt în scădere, nu în creştere. Acum, când vorbim, este un moment de respiro, în care cererea este mai mare".

Faliment

Este vorba exact despre perioada în care ne aflăm acum: iulie – august – septembrie. După care cererea începe să scadă, aşa cum a fost şi până în luna mai, când a fost scăzută.

Rata dobânzii este ridicată, există o cerere mai scăzută la construcţii de case, iar în economie se ridică din păcate puţine obiective: depozite, supermarketuri, hipermarketuri, mall-uri etc., unde se construieşte şi unde ar fi cerere de profile corniere.

La centrele de afaceri la fel ş.a.m.d. "Prin urmare, asemenea măsuri nu fac altceva decât să arunce în faliment aproape un sector întreg", concluzionează Valentin N. Ionescu, expert în Management.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te