Cum ne va afecta decizia Guvernului de a crește accizele la combustibili

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.07.2023 - 13:51
Guvernul a calculat matematic că va câştiga bani - Foto: INQUAM PHOTOS / Cornel Putan

La finalul anului trecut, Guvernul anunţa că va scădea acciza la carburanţi. Între timp, a fost scoasă compensaţia de 50 de bani la preţul carburantului, care fusese instituită cu şase luni înainte. Acum însă Executivul intenționează să crească din nou accizele.

SHARE

Întâi scazi, apoi peste şase luni introduci ce ai scăzut anterior. Când ai scăzut, ai eliminat în acelaşi timp o facilitate. Ce reprezintă aceste schimbări fiscale?

"Statul a făcut iar doar o analiză pe veniturile pe care le încasează, ignorând criteriul de compensare parentian, în sensul că statul român judecă nedemocratic, aşa cum a făcut-o în 30 de ani", susţine expertul în Management Valentin N. Ionescu.

Cum crede Guvernul că va încasa mai mulți bani

Adică, cineva trebuie să câştige şi cineva trebuie să plătească, adică trebuie să piardă. În loc să câştige şi unul, şi altul. Deci, nu e deloc o politică în echilibru, ceea ce este incorect, explică Ionescu.

Principiul parentian spune că, dacă, printr-o decizie politică cu caracter economic, cineva are de câştigat şi altcineva are de pierdut, cel care are de câştigat trebuie să compenseze pierderile celuilalt.

Citeşte şi: Ministerul Finanțelor anunță că nivelul accizelor va scădea considerabil de la 1 ianuarie 2023

În cazul accizei, statul s-a gândit că cererea, la acest produs, este inelastică, mai cu seamă la carburant şi, parţial, la ţigări. Cererea inelastică este acea cerere care nu este foarte sensibilă la o modificare a prețului.

În acest fel, atunci când se confruntă cu o modificare a prețului, cantitatea cerută reacționează într-un mod mai puțin decât proporțional. Astfel, de exemplu, dacă prețul crește cu 10% și, ca răspuns, cantitatea cerută scade cu mai puțin de 10%, atunci se spune că cererea este inelastică, conform definebusinessterms.

Citeşte şi: Președintele Iohannis despre acciza la carburanți: „50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”

Guvernul a făcut doar un calcul matematic şi a zis: "Nu ne interesează dacă cineva pierde", explică expertul. Pe inflaţie, în general, incidenţa taxei, şi la TVA, şi la acciză, cade pe buzunarul consumatorului, pentru că se scumpesc produsele şi serviciile care se bazează pe transporturi, adică pe carburanţi, spune Valentin N. Ionescu.

"Problema este dacă Guvernul va obţine sau nu un venit. Este ceva ce nu poate fi calculat acum. Bănuim că va creşte venitul, dar nu foarte mult, pentru că s-a văzut în primul semestru că veniturile din accize nu au crescut aşa cum se aştepta", a explicat pentru Newsweek România, Ionescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te