Germania, cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani. Va ajunge unda de șoc în România?

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.02.2024 - 13:07
Germania se confruntă cu cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani - Foto: Profimedia Images
Germania se confruntă cu cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani - Foto: Profimedia Images

Germania se confruntă cu cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani. Băncile germane, inclusiv Deutsche Pfandbriefbank (PBB), navighează în ceea ce a fost numită „cea mai mare criză imobiliară”.

SHARE

Germania se confruntă cu cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani. Băncile germane, inclusiv Deutsche Pfandbriefbank (PBB), navighează în ceea ce a fost numită „cea mai mare criză imobiliară” din ultimii 15 ani.

Aceasta în condițiile în care valoarea proprietăților comerciale din țară înregistrează cea mai semnificativă scădere, de la criza financiară globală.

Germania se confruntă cu cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani

PBB, o bancă germană specializată în imobiliare comerciale, a anunţaa o creștere substanțială a provizioanelor pentru portofoliul său de credite, ca răspuns la slăbiciunea persistentă a piețelor imobiliare.

Banca a alocat 215 milioane de euro pentru credite neperformante, în trimestrul al patrulea, subliniind că, în ciuda acestei mișcări, rămâne profitabilă, datorită puterii sale financiare, pe fondul climatului imobiliar provocator.

Citeşte şi: Scenariu de coşmar pentru imobiliarele comerciale. Recesiune sau criză? Ce va fi?

Anunțul a condus la o scădere de peste 3% a acțiunilor PBB, contribuind la o scădere de 27%, până în acest an, și la o scădere de 40%, în ultimele șase luni.

Banca a căutat să liniștească investitorii, evidențiind rezervele sale substanțiale de numerar și activele foarte lichide, indicând capacitatea sa de a funcționa timp de șase luni fără a necesita noi finanțări, de la investitori.

Citeşte şi: Criza imobiliară lovește Europa: Specialiștii fac deja pariuri împotriva sectorului imobiliar

Preocupările legate de sănătatea bilanțurilor băncilor s-au intensificat, în special după ce Deutsche Bank, cel mai mare creditor al Germaniei, a dezvăluit săptămâna trecută că a alocat 123 de milioane de euro, conform menafn.com.

Aceasta în al patrulea trimestru al anului precedent, pentru a absorbi potențialele neîndepliniri de nerambursare, la împrumuturile sale imobiliare comerciale din Statele Unite.

Această cifră reprezintă o creștere de peste patru ori, față de suma rezervată în aceeași perioadă din anul 2022.

Criza Subprimelor

Precedenta mare criză imobiliară din Europa a fost acum 15 ani, când Criza Subprimelor, din SUA, a aterizat în Europa, provocând crahuri financiare de proporţii uriaşe.

În Statele Unite, subprimele erau nişte produse terţiare şi cuadernare, de garantare a creditelor rapide, care în mod normal nu puteau fi date, pentru că nu aveau nici o garanţie la plată. Cum erau aşa-zisele "credite cu buletinul", de la noi.

În 31 august 2007, American Home Mortgage, a patra mare companie americană de ipoteci, şi-a anunţat incapacitatea de plăţi. Efectul, din acel moment s-a transmis treptat în sistem.

Citeşte şi: Apartamentele s-au scumpit în decembrie, în marile oraşe. Cu ce procent important și care este cauza

Merrill Lynch colapsase tot în 2007 şi a fost vândută către Bank of America, fără să dea faliment de facto. Lehman Brothers a dat faliment pe 15 septembrie 2008. Goldman Sachs a dat faliment pe 20 septembrie 2008.

De regulă, în astfel de situaţii, organic, Statele Unite externalizează, prin forţa sa financiară imensă, crizele interne. Seismul s-a transmis negreşit peste Ocean.

Foto: Profimedia Images

A ajuns în Europa Occidentală, în anul 2008, iar în România, într-o formă oarecum atenuată, la începutul anului 2009, chiar dacă un fost premier spunea în toamna lui 2008 că economia duduie.

Impact

Neliniștea tot mai mare din sectorul bancar german reflectă provocări mai ample pe piața imobiliară, valorile proprietăților comerciale înregistrând o scădere notabilă.

În timp ce băncile se confruntă cu impactul acestor dinamici ale pieței, investitorii și experții din industrie monitorizează îndeaproape situația, luând în considerare potențialele ramificații pentru peisajul financiar mai larg din Germania, și nu numai.

Măsurile proactive luate de Deutsche Pfandbriefbank subliniază gravitatea provocărilor cu care se confruntă instituțiile financiare și necesitatea unor abordări strategice, pentru a naviga în complexitatea crizei imobiliare actuale.

Iar când se cutremură cea mai puternică economie a Europei, se simte în România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te