Apartamentele s-au scumpit în decembrie, în marile oraşe. Cu ce procent important și care este cauza

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.01.2024 - 22:54
Apartamentele s-au scumpit în decembrie, în marile oraşe - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Apartamentele s-au scumpit în decembrie, în marile oraşe. În decembrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe.

SHARE

Apartamentele s-au scumpit în decembrie, în marile oraşe. În decembrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe.

În general, apartamentele noi au fost cu 3% mai scumpe decât cele vechi. Oradea a fost, în ultima lună a anului trecut, orașul cu cele mai accelerate creșteri.

Apartamentele s-au scumpit în decembrie, în marile oraşe

În acest timp, în subpiaţa apartamentelor vechi, acestea au fost cu 14% mai scumpe în Sibiu, în timp ce apartamentele noi au un preț de cerere cu 11% mai ridicat.

Prețul solicitat pe metrul pătrat, pentru apartamentele noi de vânzare, a crescut cu 10%, în luna decembrie a anului trecut, față de aceeași lună a anului anterior.

Prețul apartamentelor vechi, pe de altă parte, a crescut în medie cu 6%. Românii au făcut în decembrie 2023 cu 55% mai multe contactări, față de luna decembrie a anului 2022, pe platforma de imobiliare, conform unei analize Storia.

Citeşte şi: Cât timp durează vânzarea unui apartament? În ţară, ieşenii țin cel mai mult la preț

Sunt totuşi cu 25% mai puține, față de luna anterioară - noiembrie 2023. Cele mai mari creșteri de prețuri, față de aceeași perioadă a anului trecut, au fost în oraşele Sibiu şi Oradea.

Astfel, pe malul Cibinului, creşterile au fost de 11%, iar în Oradea de 14%, la apartamentele vechi. Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe din România.

Decembrie este o lună mai puțin activă pentru piața imobiliară, pentru că românii fac cheltuieli de consum legate de sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou.

Interes mare. Atenţie la bulele speculative de piaţă

Totuşi, datele arată că anul trecut interesul pentru căutarea unei case a crescut semnificativ, românii interacționând cu 55% mai mult la anunțurile imobiliare, față de decembrie 2022.

Este însă bine să fim atenţi la acest creşteri, bazate pe un sentiment pozitiv nu întotdeauna acoperit de realitatea obiectivă a pieţei. Formarea unei bule imobiliare poate fi un simptom precriză.

Creşterea numărului vânzărilor poate fi corelată "și cu modificările fiscale care vor intra in vigoare în luna ianuarie, subliniind influența pe care aceste schimbări o vor avea asupra dinamicii pieței imobiliare,” a declarat Răzvan Ceapă de la Storia.

Citeşte şi: Cât va fi impozitul pentru un apartament cu două camere în 2024. Se anunță creșteri importante

Anul 2024 aduce și schimbări fiscale pe piața imobiliară, a;a cum se ştie. Spre exemplu, TVA la achiziționarea unei locuințe cu cel mult 120 mp și maximum 600.000 de lei, fără TVA, crește de la 5% la 9%.

Aceasta începând cu 1 ianuarie. La fel ca până acum, cota redusă de TVA, comparativ cu cea standard, de 19%, se aplică doar celor ce sunt la prima achiziție a unei locuințe.

Proiectul de lege propune o excepție, prin care cumpărătorul poate beneficia în continuare de cota redusă de TVA, de 5%.

Citeşte şi: Dilema unui român care vrea să investească 20.000€ : Să-și facă o casă sau să renoveze un apartament

Primul criteriu e să fi semnat un contract, pentru plata unui avans, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, pentru cumpărarea unei locuințe eligibile la cota redusă de TVA,

Al doilea - să achite integral valoarea locuinței în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, odată cu predarea acesteia, de către dezvoltatorul imobiliar.

Poate că şi astfel se explică acest interes brusc pentru locuinţe, în ultima lună a anului, când de obicei Ignatul, schiurile şi cumpărăturile monopolizează bugetele de familie.

Oraş cu oraş, situaţia preţurilor

București: Prețul mediu solicitat la vânzarea unui apartament nou a ajuns la 1.656 euro/mp, cu 9% mai mult decât în aceeași lună a anului anterior. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.675 euro/mp, cu 5% mai mult decât în decembrie 2022.

Cluj: Prețul mediu, la un apartament nou, a fost 2.563 euro/mp, cu 6% mai mult faţă de decembrie 2022. Apartamentele vechi au avut un preț mediu de 2.542 euro/mp, cu 11% mai sus.

Iaşi: Prețul mediu la apartamentele noi a crescut cu 9%, ajungând la 1.498 euro/mp. Apartamentele vechi au avut o creștere accelerată, de 12%, la un preț mediu de 1.501 euro/mp.

Timişoara: Prețul mediu pe metrul pătrat, la apartamentele noi, a fost de 1.524 euro/mp, cu 2% mai mult decât decembrie 2022. La apartamentele vechi, este o creștere de 8%, vs. decembrie 2022, la un preț mediu de 1.516 euro/mp.

Recorduri în Sibiu şi Oradea

Braşov: Prețul mediu de cerere, pentru apartamentele noi din Brașov, a ajuns la 1.984 euro/mp, cu 5% mai sus decât în decembrie 2022. Prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 12%, față de decembrie 2022, la o medie de 1.744 euro/mp.

Sibiu: Prețul mediu la locuinţele noi a crescut cu 11%, ajungând până la 1.386 euro/mp. În același timp, la cele vechi, a ajuns la 1.460 euro/mp. Este o creştere de 2%, faţă de decembrie 2022.

Oradea: Prețul mediu pe metru pătrat, pentru apartamentele noi din Oradea, a fost de 1.549 euro, cu 6% peste decembrie 2022, iar la apartamentele vechi a fost un preț mediu de cerere de 1.446 euro/mp, cu 14% peste cel din aceeași lună a anului trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te