Gala Topului Național al Firmelor 2018, ediție aniversară

DE Newsweek România | Actualizat: 06.11.2018 - 13:39

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) organizează miercuri, 7 noiembrie, Gala Topului Național al Firmelor 2018, ediție aniversară.

SHARE

Evoluția Topului Național al Firmelor reliefează cel mai bine dezvoltarea economică a României în ultimii 25 de ani. Dacă la început, pe primele 15 locuri, se regăseau 759 de companii, acum, în clasamentul TNF 2018, pe primele 10 poziții, se regăsesc 12.472 companii. În 25 de ani, numărul companiilor premiate la TNF a crescut de mai bine de 16 ori.

Dezvoltarea puternică a mediului de afaceri privat din România în perioada 1993 – 2018

În 1994, domeniile de activitate analizate pentru a realiza Topul Național al Firmelor se rezumau la agricultură, construcții, servicii, comerț și industrie. În prezent, topul umărește o gamă mai largă de sectoare de activitate, care au apărut ca o consecință firească în progresul României din acest sfert de secol. În 2018, TNF premiază companii și din domenii precum: silvicultură și pescuit, cercetare, dezvoltare și high tech, turism.

Conform datelor CCIR, cinci companii care au luat premiu de excelență în afaceri la prima ediție a TNF, în 1994, se regăsesc și în clasamentul din acest al Topului Național al Firmelor: Apulum SA, Automobile Dacia SA, Rifil SA și Romexpo SA și Coca-Cola HBC România.

Produsul Intern Brut (PIB)

În 1994, anul în care Camera de Comerț și Industrie a României a organizat și susținut prima ediție a TNF, PIB-ul României era de aproximativ 22,6 miliarde de dolari, iar salariul mediu net ajungea la valoarea de 119 de dolari. În 2018, salariul mediu este de aproximativ 667 de dolari, iar PIB-ul României a depășit 187 miliarde euro.

Uniunea Europeană

Aderarea României la Uniunea Europeană a fost momentul cheie pentru economia românească. Creșterea puternică a investițiilor străine și atragerea fondurilor europene, creșterea exporturilor și zecile de miliarde trimise anual în țară de cetățenii români aflați în celelalte state membre au influențat decisiv dezvoltarea economică în ultimii 11 ani. După șomajul amplu din anii 90 și 2000 care a generat valuri mari de plecări în spațiul UE și în afara acestuia, treptat numărul salariaţilor a crescut semnificativ, ajungându-se la 4,88 de milioane de angajaţi în România.  

Creșterea numărului companiilor private

Transformarea economiei româneşti dintr-o economie de stat centralizată într-o economie de piaţă s-a dovedit a fi un proces complex. În 1994, pentru stabilirea clasamentului s-a utilizat o bază de date de 1000 companii. În 2018, au fost analizate 688.018 de companii, dintre care 189.962 au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național. Dacă la începuturile anilor 90 majoritatea angajaților lucrau la stat, în 2017, potrivit Eurostat, bugetarii reprezintau circa 20% din ponderea persoanelor angajate.

Internaționalizarea business-ului

În acești 25 de ani, economia românească a suferit o serie de modificări care s-au reflectat într-o creștere spectaculoasă. În această perioadă, exporturile au crescut de 15 ori. Volumul de schimburi a crescut, de la aproximativ 8 miliarde de dolari în 1993, la peste 60 de miliarde de dolari în 2017. 

Structura exporturilor exporturilor din România s-a modificat radical în ultimii 25 de ani – în prezent, principalele specializări la export ale României sunt reprezentate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea de mașini și echipamente și fabricarea echipamentelor electrice. Compania Dacia se regăsește atât în clasamentul TNF din 1994 cât și în cel din acest an, la categoria excelență în afaceri.

Internaționalizarea business-ului românesc este una dintre prioritățile strategice ale Camerei de Comerț și Industrie a României, în acest sens fiind organziate frecvent întâlniri bilaterale, Forumuri de Afaceri sau Misiuni Economice. 

Economia românească peste încă 25 de ani

De 25 de ani Camera de Comerț și Industrie a României urmărește evoluția economiei românești și premiază cele mai performante companii din țara noastră. Topul Național al Firmelor, singurul clasament abilitat printr-o lege organică să stabilească ierarhia celor mai performante companii, a fost de-a lungul timpului martorul celor mai spectaculoase momente care au determinat traiectoria economiei din țara noastră. 

Cum va arăta economia romanescă pentru generațiile viitoare și care va fi numărul companiilor care se vor regăsi în clasamentul Topului Național al Firmelor peste încă 25 de ani? Mai multe investiții străine, absorbția fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii de transport, deschiderea granițelor pentru specialiști și creiere din toată lumea, mai multe investiții în cercetare și digitalizare – sunt doar câteva direcții strategice de acțiune care pot susține o creștere economică susținută în următorul sfert de secol. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te