Folosirea tichetelor de masă rămâne limitată la anumite produse. Se va umbla și la comisioane

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.09.2023 - 14:52
Guvernul limitează folosirea tichetelor de masă la anumite produse - Foto: Pexels / Tim Mossholder

Guvernul a modificat pe ultima sută de metri modul în care acordă tichetele de masă. Nu mai există posibilitatea ca angajații să primească banii așa cum s-a propus. Astfel, angajații nu vor putea cumpăra orice fel de produs.

SHARE

Guvernul a decis să schimbe, ultima oară și probabil definitiv, modul în care acordă tichetele de masă. Bonurile de masă rămân pe tichete, se scoate opțiunea de plată în numerar (echivalent), dar se vine săptămâna viitoare cu ordonanță de limitare a comisioanelor operatorilor. 

Citește și: Tichetele de masă se vor acorda în funcție de salariu de anul viitor. Cine le pierde

Săptămâna trecută, executivul mergea pe ideea de a permite angatorilor să ofere angajaților contravaloarea în bani a tichetelor de masă.

Întrebat săptămâna trecută dacă tichetele de masă vor fi plătite pe carduri restricţionate ca până acum sau vor fi bani cash, Boloş a răspuns: „Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, va plăti oamenilor în numerar. Aceasta este decizia angajatorului cu privire la felul în care va da oamenilor indemnizaţia de hrană”.

Acum, guvernul s-a sucit. Diferența dintre acordarea bonurilor de masă pe tichete și cash este importantă. 

Citește și: O serie de români ar urma să primească tichete de masă cu valoare mai mică. Care este motivul

Prin intermediul tichetelor nu poți cumpăra benzină, țigări sau alcool. Potrivit hipo.ro, cu tichete poți lua cărți, cosmetice (din supermarket).

În această formă, guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul de legi ale austerității.

Cum se acordă tichetele

Tichetele de masă se acordă pentru fiecare zi lucrată, adica din numărul de zile lucrătoare din lună se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihnă, zilele libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare, sau absentează.

Ce poți lua cu tichetele de masă

(2) Tichetele de masă pot fi utilizate în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.

(3) Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine- restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare şi care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic şi trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.

(4) În cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate de salariat este mai mică decât valoarea nominală a tichetelor de masă pe suport hârtie, utilizarea acestora este considerată integrală.

Crește valoarea tichetelor

Valoarea tichetelor de masă va crește de la 1 ianuarie cu 5 lei, ceea ce înseamnă în medie o creștere cu 100 lei pe lună. Dar, cei care câștigă peste 8.000 de lei pe lună nu mai primesc deloc tichete.

La orice venit se plătește CASS. Nimeni nu va pierde, știți foarte bine că s-au mărit de la 30 la 35 de lei și urmează de la 1 ianuarie să crească la 40 de lei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
 
 
s

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te