:Soldurile contului curent global s-au mărit brusc în anul 2024, inversând o scădere care a început de la criza financiară globală din anii 2008-2009, a spus Fondul Monetar Internațional, avertizând că tarifele lui Trump nu sunt soluția.
În raportul său anual privind sectorul extern, care evaluează dezechilibrele din cele mai mari 30 de economii, FMI a menționat că surplusurile sau deficitele externe nu reprezintă neapărat o problemă, dar pot cauza riscuri, dacă devin excesive.
Acesta a afirmat că dezechilibrele interne prelungite, incertitudinea continuă a politicii fiscale și escaladarea tensiunilor comerciale ar putea deteriora sentimentul global privind riscul și ar putea crește stresul financiar, afectând atât națiunile debitoare, cât și pe cele creditoare.
FMI atrage atenţia că tarifele lui Trump nu sunt soluţia pentru rezolvarea dezechilibrelor globale
Raportul a vizat impunerea de către președintele american, Donald Trump, a unor tarife de import mai mari, împotriva aproape tuturor partenerilor comerciali, despre care administrația sa spune că are ca scop creșterea veniturilor și corectarea deficitelor comerciale de lungă durată.
„O escaladare suplimentară a războiului comercial ar avea efecte macroeconomice semnificative”, a precizat acesta, menționând că tarifele mai mari ar reduce cererea globală pe termen scurt și ar amplifica presiunile inflaționiste, prin creșterea prețurilor de import.
Creșterea tensiunilor geopolitice ar putea declanșa de asemenea schimbări în sistemul monetar internațional (IMS), ceea ce, la rândul său, ar putea submina stabilitatea financiară, se arată în raport, conform Reuters.
Citeşte şi: Donald Trump anunţă tarife de 30%, pentru Uniunea Europeană, de la 1 august
Raportul din acest an, bazat pe datele din 2024, a arătat că lărgirea soldurilor contului curent global s-a datorat în mare măsură creșterii excesului de solduri în cele mai mari trei economii ale lumii - Statele Unite, China și Zona Euro.
Trump găzduieşti un dineu pentru senatorii Grand Old Party - Foto: Profimedia Images
Deficitul din Statele Unite s-a mărit cu 228 de miliarde de dolari, ajungând la 1,13 trilioane de dolari sau 1% din PIB global, în timp ce surplusul Chinei a crescut cu 161 de miliarde de dolari, ajungând la 424 de miliarde de dolari, iar surplusurile din Zona Euro s-au extins cu 198 de miliarde de dolari, ajungând la 461 de miliarde de dolari.
Citeşte şi: Trump impune tarife de 35% pentru produsele canadiene: „Riposta va fi sancționată”. Când se aplică
Într-un articol de blog, economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat că surplusurile sau deficitele excesive provin din distorsiuni interne, cum ar fi politica fiscală prea relaxată în țările cu deficit și plasele de siguranță insuficiente, care au cauzat economii preventive excesive în țările cu surplus.
„Sunt necesare schimbări care să vizeze acești factori interni - nu tarifele - a spus el. Aceasta înseamnă că China ar trebui să se concentreze pe creșterea consumului, Europa ar trebui să cheltuiască mai mult pentru infrastructură, iar SUA trebuie să reducă deficitele publice mari și să limiteze cheltuielile fiscale”, a spus el.