Fitch aruncă ratingul Rusiei la ”gunoi”, avertizează că sancțiunile vor produce un șoc în economie

DE Lidia Moise | Actualizat: 03.03.2022 - 11:03

Agenția de evaluare Fitch a aruncat ratingul Rusiei la categoria speculativă B deoarece sancțiunile impuse ca răspuns la invazia Ucrainei au produs un șoc sever în economia rusă, vor slăbi finanțele țării, moneda ei și ar putea afecta rambursarea datoriilor externe.    

SHARE

Economia Rusiei și moneda sunt sunt nefrecventabile pentru investitori, acesta este, în esență, verdictul agenției de evaluare Fitch, care a tăiat ieri toate ratingurile Rusiei și le-a plasat la categoria speculativă, sau junk (gunoi), la câteva zile după ce Standard&Poor’s a luat aceeași decizie.  

”Severitatea sancțiunilor internaționale ca răspuns la invazia militară a Ucrainei de către Rusia a sporit riscurile de stabilitate macrofinanciară, reprezintă un șoc uriaș pentru fundamentele de credit ale Rusiei și ar putea submina dorința acesteia de a servi datoria guvernamentală”, explică analiștii Fitch.

Citește și: Ambasadorul Rusiei s-a plâns MAE că Raiffeisen, BRD și Banca Transilvania refuză clienții ruși

Cea mai dură lovitură primită de economia rusiei este însă interzicerea tranzacțiilor cu banca centrală a Rusiei, consideră Fitch.

”Implementarea completă ar putea face ca o mare parte din rezervele internaționale ale Rusiei să fie inutilizabile pentru intervenția valutară, iar o mare parte ar putea fi supusă înghețării activelor. 32% din rezervele valutare ale Rusiei sunt denominate în euro și 16% în dolari americani, iar mai mult de jumătate sunt deținute în țări care participă la sancțiuni (la sfârșitul lunii iunie 2021). Sancțiunile interzic și tranzacțiile din SUA cu Fondul Național de Avere sau Ministerul Finanțelor”, arată Fitch.

Creșterea economică a Rusiei va încetini, ca efect al sancțiunilor și al încrederii scăzute în economie, estimează analiștii Fitch.

Fitch mai avertizează că se așteaptă la evoluții care ”vor slăbi finanțele externe și publice ale Rusiei, vor restrânge sever flexibilitatea finanțării acesteia, vor reduce considerabil tendința de creștere a PIB-ului și vor crește riscul și incertitudinea internă și geopolitică”.

Analiștii Fitch nu exclud o posibilă ”înăsprire a sancțiunilor”, estimează că plutește ”incertitudinea cu privire la răspunsul politic al Rusiei, cum ar fi neservirea datoriei sale” și consideră că există riscul ”unei pierderi mai acute a încrederii economice interne”.

Ca atare, este neclar dacă Rusia va mai fi dispusă să-și achite la timp împrumuturile contractate, avertizează Fitch. ”Sancțiunile ar putea afecta, de asemenea, dorința Rusiei de a rambursa datoria. Răspunsul președintelui Putin de a pune forțele nucleare în alertă maximă pare să diminueze perspectiva ca acesta să-și schimbe cursul față de Ucraina în măsura necesară pentru a anula înăsprirea rapidă a sancțiunilor. Presupunem că sancțiunile SUA care interzic tranzacțiile cu Ministerul de Finanțe nu vor împiedica serviciul datoriei suverane a Rusiei, dar acest lucru este neclar și riscul unei măsuri atât de severe a crescut considerabil”, arată Fitch

”Fitch se așteaptă la o creștere suplimentară a sancțiunilor asupra băncilor rusești. Anticipăm acum extinderea acestor măsuri la alte bănci”, spun analiștii Fitch

Sancțiunile anunțate și deprecierea bruscă a rublei vor alimenta o mai mare volatilitate macro și vor crește semnificativ riscul unei pierderi generale a încrederii interne, care va declanșa ieșirile de depozite bancare și dolarizarea”, avertizează Fitch.

Nu în ultimul rând economia Rusiei va încetini, partenerii comerciali vor căuta afaceri în alte țări, ceea ce va afecta și investițiile străine se vor reduce. Fitch lasă deci să se înțeleagă că ar putea tăia și ratingurile giganților din energia rusă.

”În plus, partenerii comerciali vor căuta înlocuitori pentru importurile din Rusia, în special în sectorul energetic (care a reprezentat 241 de miliarde USD sau 44% din exporturile Rusiei în 2021)”, mai avertizează Fitch. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te