Facturile la energie, triple: Kilowatul era facturat cu 0,4 lei. Acum, va fi facturat cu 1,29 lei

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.08.2022 - 09:16
Energie scumpă: FOTO: Pexels

Noile contracte pe care consumatorii casnici le vor încheia pentru următoarele 12 luni vor fi la prețuri triple față de cele actuale.

SHARE

De unde apar aceste noi scumpiri și ce înseamnă ele pentru un consumator casnic?

Citește și: Lecțiile despre igienă și despre debutul vieții intime pentru elevi, amânate cu 2 ani în Parlament

Totul a pornit de la liberalizarea pieței energiei de anul trecut. În urmă cu 12 luni, majoritatea consumatorilor casnici au încheiat contracte noi pentru furnizarea energiei electrice, trecând astfel pe piața concurențială. Doar că pentru consumatorii care au ales un tarif fix timp de 12 luni scumpirile vor fi de până la trei ori mai mari. Așadar, dacă până acum 1 kWh era facturat cu 0,4 lei, de acum 1 kWh va fi facturat cu 1,290 lei.

Citește și: Gabriela Firea va candida la Primăria București. Discuții pentru un candidat comun PSD-PNL

Șocul facturilor cu majorări extrem de mari a venit deja pentru unii dintre consumatorii arădeni, cei cărora le-a expirat convenția de tarifare anterioară și au trecut la o nouă tarifare. Așa se face că au fost emise facturi cu sute de lei mai mari decât cele anterioare, chiar dacă consumul nu s-a modificat. Un astfel de exemplu este al unui arădean care are de achitat o factură de 1.922 lei pentru un consum total de 1.479 kWh, în timp ce înainte achitase 1.199 lei pentru 1.560 kWh. Un alt exemplu, pentru un consum de aproximativ 800 kWh/ pentru două luni de consum era emisă o factură de 450 de lei, iar de acum același consum ar însemna o factură de 1.000 de lei.

Prețul reglementat, singura salvare

Singura speranță pentru facturi ceva mai mici stă într-o reglementare care se aplică până pe 31 martie 2023 inclusiv.

„Noile condiții economice sunt în concordanță cu actualul context al pieței de energie. Însă, prețul final plătit este influențat de cele mai recente modificări legislative (O.U.G. 27/2022), fiind derogatoriu de la condițiile economice comunicate”, se arată în anexa contractului de furnizare transmis de unul dintre furnizorii de energie electrică.

Practic, pentru clienții casnici (inclusiv condominii, asociații de proprietari, ansambluri rezidențiale) sunt prevăzute următoarele trepte: consum mediu lunar 2021 – ≤ 100 kWh (inclusiv) – prețul final facturat (TVA și toate taxele incluse) – 0,68 lei /kWh; consum mediu lunar 2021 – 100 kWh – 300 kWh (inclusiv) – prețul final facturat (TVA și toate taxele incluse) – 0,80 lei /kWh. Pentru clienții casnici, având un consum mediu lunar pe anul 2021 de peste 300 kWh se va aplica prețul final facturat, ce va fi calculat lunar, conform legislației în vigoare.

Așadar, prețul energiei electrice este, încă, ținut în frâu de către stat, dar majorările conform noilor contracte se vor resimți în buzunarul fiecărui arădean, mai devreme sau mai târziu, scrie aradon.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te