Luna aprilie a înregistrat o scădere record de 20% a pretului final la gaze. Conform sumelor facturate de cel mai mare producător de gaze din România, Engie, pentru luna aprilie prețul final a fost de 0,23 lei/kWh, cu 20% mai mici față de luna martie, în contextul în care prețul maxim plafonat, conform deciziei executivului, nu poate depăși 0,31 lei/kWh.
Prețul gazului a scăzut, datorită modificării legislației referitoare la plafonare și compansare.
Facturi cu 20% mai mici la gaze în luna aprilie. Care e explicația?
Astfel, până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligați să asigure gazele pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh.
De la 1 aprilie, protrivit noii legi, prețul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh iar componenta de furnizare a cresacut de la 12 la 15 lei/MWh.
Citește și: Din cauza facturilor, mii de români fură gaz și curent. Numărul cazurilor a crescut cu 40% în 2023
Plafonarea prețurilor la gaze și energie, introdusă de Guvernul PSD, a avut drept scop protejarea consumatorilor vulnerabili.
La calcularea prețurilor plafonate s-a tinut cont de o echivalare aproximativă a nivelului de consum pe gospodărie cu nivelul de venit al membrilor familiei.
Românii răsuflă ușurați
„O nouă prelungire a Ordonanței plafonării prețurilor la gaze și energie a fost anunțată de Executivul condus de Marcel Ciolacu pe 28 martie 2024 și este valabilă până la 31 martie 2025.
Menținerea prevederilor Ordonanței pentru următorul an a venit și cu noi modificări în sprijinul consumatorilor.
Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligați să asigure resurse pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh.
Citește și: Prețurile la gaz și electricitate vor fi modificate de la 1 aprilie. Cât vom plăti la facturi?
Ulterior acestei date, conform noii legi, prețul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.
Toate aceste măsuri au scopul de a reduce semnificativ prețurile facturilor la gaze și în următoarele 12 luni, efect care deja se simte în buzunarele românilor”, a transmis Executivul.
Prețul gazului pe aprilie la Engie a rămas tot 0,31 lei per kw la contractele în curs - cum e și al meu.
Nu știu despre ce vorbește Burduja, și nici nu cred că prețul contractelor în curs poate fi modificat.
Nu, nu am de gând să-l votez ca primar, iar PNL nu mai există de mult ca partid.