După 18 ani de construcţie, cel mai mare reactor nuclear din Europa începe producția regulată

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.04.2023 - 12:49
Centrala Nucleară de la Olkiluoto, în anul 2014 - Foto: Wikimedia/kallerna/CC BY-SA 3.0

Reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3), mult întârziat de Finlanda, cel mai mare din Europa, a început astăzi să producă energie electrică, a anunţat operatorul său, sporind securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat sursele de gaz și energie.

SHARE

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranță.

Cel mai mare reactor nuclear din Europa, în funcţiune

Ştirile despre lansarea OL3 vin în momentul în care Germania oprește ultimele trei reactoare rămase, în timp ce Suedia, Franța, Marea Britanie și alții au planuri cu noi proiecte.

Operatorul OL3 Teollisuuden Voima (TVO), care este deținut de compania finlandeză Fortum (FORTUM.HE) și un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că unitatea este de așteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri. din Suedia si Norvegia, conform Reuters.

Reactorul este situat pe coasta Balticii, în vestul Finlandei, dincolo de Tampere, la Eurajoki, la 466 de kilometri de Vyborg, Regiunea Leningrad, unde este terminalul gazeifer Nord Stream. Este cât se poate de departe de Rusia.

Citeşte şi: Zi istorică: Germania nu mai este putere energetică nucleară. Centralele pe cărbune duduie, însă

Noul reactor este de așteptat să producă timp de cel puțin 60 de ani, a declarat TVO duminică, după finalizarea tranziției de la testare, la producția obișnuită.

„Producția Olkiluoto 3 stabilizează prețul energiei electrice și joacă un rol important în tranziția ecologică finlandeză”, a spus șeful executivului TVO, Jarmo Tanhua.

Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda, în mai bine de patru decenii, și prima din Europa în 16 ani, a început în 2005.

Citeşte şi: Rusia a testat cu succes o racheta intercontinentală „Satana 2” care transportă focoase nucleare

Centrala trebuia inițial să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.

OL3 a furnizat pentru prima dată producția de testare a rețelei electrice naționale a Finlandei, în martie anul trecut, și era de așteptat la momentul respectiv să înceapă producția obișnuită patru luni mai târziu, dar a suferit o serie de defecțiuni și întreruperi, care au durat luni, pentru a fi reparate.

Exporturile de energie ale Rusiei, către Finlanda, s-au încheiat în mai anul trecut, când compania rusă de utilități Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecință a răcelii dintre Moscova și Europa, din cauza războiului din Ucraina.

Monopolul de export de stat rus, Gazprom, a încheiat transporturile de gaze naturale către națiunea nordică, la scurt timp.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te