Dragnea se laudă cu Programul de Dezvoltare Locală. Realitatea: 3% din obiective îndeplinite

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.05.2019 - 12:14

Liderul PSD Liviu Dragnea anunţă într-o postare pe Facebook că Începând de joi primarii au un nou instrument - Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, fiind puşi la dispoziţia primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, universitatilor 10 miliarde de euro.

SHARE

El susţine că „ţine numai de primar să vină cu doar două documente la Bucureşti şi banii merg la comunitate".

„Când eram ministrul dezvoltării am imaginat Programul Național de Dezvoltare Locală pentru că experienţa de preşedinte al Consiliului judeţean mi-a dat posibilitatea să cunosc problemele cu care se confruntă fiecare comunitate, indiferent de dimensiune. Mulţi mi-au spus atunci că e o nebunie şi că nu voi reuşi. Azi, rezultatele vorbesc de la sine. Începând de astăzi primarii au însă un nou instrument - Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

Românii merită să aibă aproape de casă şcoli, grădiniţe, creşe, spitale, dispensare, clinici medicale. Fiecare localitate poate avea drumuri asfaltate, apă curentă şi canalizare, reţea de electricitate şi gaze naturale. Sunt bani şi pentru locuinţe sociale pentru tineri sau pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, cămine culturale şi lăcaşuri de cult", explică Dragnea.

Newsweek a arătat că doar 3% din proiectele de investiții locale din bani publici au fost finalizate prin PNDL, programul lăudqt de Dragnea.

PNDL reprezintă un mijloc prin care primarii PSD sunt recompensați pentru rezultatele bune obținute în alegeri. În primele zece județe care au primit cei mai mulți bani prin PNDL se regăsesc doar județe unde PSD a obținut peste 50% din voturi la alegerile din decembrie 2016.

Primul județ din Transilvania în topul banilor primiți prin PNDL este Sălaj (abia locul 17). Harghita sau Covasna, județe anti-PSD, primesc jumătate din sumele alocate pentru Vaslui sau 
Teleorman.

1% din unitățile sanitare, construite

Ministerului Dezvoltării a realizat că nu va putea finanța toate proiectele eligibile deoarece beneficiarii, autoritățile locale, nu se vor încadra în termene. Așa a apărut PNDL II (2017 - 2020). „Cele mai multe obiective de investiții incluse sunt obiective de investiții noi, pentru care beneficiarii nu aveau, la data includerii în program, obținute documentele de urbanism necesare, documentațiile tehnice necesare realizării executării lucrărilor de construcții (proiect tehnic) întocmite, încheiate contracte de lucrări/servicii“, precizează Ministerul.  PNDL II are cifre și mai dezastruoase. Dintr-un total de 7.171 de obiective acceptate spre finanțare au fost finalizate 213 (3%). Au fost aprobate:

➤ 545 proiecte de alimentare cu apă – 7 finalizate (1%);

➤ 2.109 de drumuri – 47 finalizate (2%);

➤ 863 de grădinițe – 23 finalizate (3%) construite;

➤ 595 de unități sanitare – 6 construite (1%).

„Procentul scăzut privind numărul obiectivelor finalizate până la data prezentei în cadrul PNDL II este datorat faptului că pentru multe dintre aceste obiective de investiții nu au fost demarate lucrările de execuție, din motivul expus anterior“, explică Ministerul.

Citește și: Programul Național de Șantaj Politic

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.