Daraban: Avem nevoie de un cadru legislativ care să înlesnească recrutarea forței de muncă

DE Newsweek România | 14.12.2021 - 18:11
Mihai Daraban: Avem nevoie de un cadru legislativ care să înlesnească recrutarea forței de muncă

CCIR, în parteneriat cu TAKT Manpower România și PATROMIL, a organizat marți, 14 decembrie, evenimentul „Impactul și managementul migrației cetățenilor străini in România – Perspective și soluții cu privire la managementul și performanțele lucrătorilor străini”.

SHARE

În contextul actual, România se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă și competență în mai multe sectoare economice, cum ar fi: construcții, HORECA, naval, transporturi, militar, IT, prelucrare și producție.

Pentru a acoperi această lipsă, Guvernul Român a deschis granițele, în limita contingentului anual maxim, pentru a permite lucrătorilor străini să muncească în România, în susținerea companiilor ce doresc să recruteze personal din afara Uniunii Europene, ca soluție reală față de lipsa personalului autohton.

„Deficitul de forță de muncă este una dintre marile provocări ale mediului de afaceri românesc din ultimii ani. CCIR s-a implicat activ în rezolvarea acestei probleme, fiind unul dintre promotorii majorării contingentului anual de lucrători străini nou admiși pe piața națională.

CCIR își îndeplinește rolul de mediator dintre mediul guvernamental și cel privat, susținând interesele mediului de afaceri românesc, în raport cu autoritățile centrale, iar semnalarea problematicii generate de lipsa de forță de muncă cu înaltă calificare în România a reprezentant un punct permanent pe agenda noastră.

Având în vedere faptul că disponibilitatea forței de muncă calificate influențează în mod direct atragerea de investiții străine directe, dezvoltarea de noi facilități de producție sau modernizarea celor existente în țara noastră precum și nivelul de competitivitate pe plan internațional, CCIR va susține în continuare necesitatea creării unui cadrul legislativ care să înlesnească un proces simplificat de recrutare”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

„Încep prin a felicita Camera de Comerț și Industrie a României pentru organizarea acestei conferințe, mai ales în contextul actual, în care România se confruntă cu o criză a forței de muncă. Cooperarea la nivel economic dintre cele două state se înscrie, în mod clar, pe un trend ascendent, ca o recunoaștere a dezvoltării economice susținute pe care India a avut-o în ultimii ani.

Astfel, pentru România această creștere economică înseamnă noi oportunități de dezvoltare ale afacerilor antreprenorilor din țara noastră. Din punct de vedere al forței de muncă, se resimte o nevoie acută de personal necalificat, calificat sau înalt calificat. Astfel, invit companiile românești să vină în India și să încheie parteneriate cu oamenii de afaceri de aici pentru că vorbim de o piață imensă cu un potenţial foarte mare”, a declarat E.S. Ambasadorul României în India, dna. Daniela Sezonov Țane.

„Atunci când admirați mall-urile din Dubai sau autostrăzile din Qatar, trebuie să știți că ele sunt făcute cu forță de muncă din India. Atunci când angajezi o persoană din India poți fi sigur că aceasta dispune de o înaltă calificare, are o bogată experiență în domeniul respectiv, îndemânare și multă forță de muncă. În plus, nu îți va crea probleme cu legea, este loial și foarte pașnic.

Dacă secolul XIX a fost dominat de schimburile de mărfuri dintre diferite state, secolul XXI va fi dominat de o migrație masivă a oamenilor în căutarea unor noi oportunități de muncă. România și India împărtășesc aceleași valori în ceea ce privește democrația, o societate deschisă și o economie de piață liberă. În momentul de față, ministerele muncii din cele două state sunt în curs de finalizare a două acorduri, unul privind asigurările sociale ale celor care vin să muncească în România, iar celălalt privind migrarea și mobilitatea acestor persoane”, a declarat E.S. Ambasadorul Indiei în România, dl. Rahul Shrivastava.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te