Curent gratis, azi, în România. De ce se întâmplă acest lucru și cât durează?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.03.2024 - 10:15
Curent gratis, azi, în România Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Prețul energiei electrice scade drastic azi în România. Oferta este mult mai mare ca cererea. ”Minunea” durează câteva ore. Practic în acel moment volumul oferit spre vânzare a fot dublu față de cel solicitat de cumpărători.

SHARE

Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România. Această situație este posibilă pentru că în acele ore, oferta este mai mare decât cererea.

Curent gratis, azi, în România. De ce se întâmplă acest lucru și cât durează?

Citește și: Ziua în care s-a dat curent electric gratis. Este pentru prima dată în acest an. Ce s-a întâmplat?

Conform datelor furnizate de Operatoriul Pieței de la București, prețul orar al pieței pentru ziua următoare pentru energia electrică tranzacționată ieri cu livrare azi la prânz este aproape zero în intervalele orare de la jumătatea zilei, scrie e-nergia.

Astfel, în intervalele orare 12, 13 și 14, prețurile orare sunt de 0,1 leu/MWh, în scădere accentuată față de celelalte intervale orare ale zilei.

Prețul mediu al pieței spot pentru ziua de de azi este, în România, de 221 de lei/MWh, adică identic cu cel din Bulgaria și mai mic decât cel din Ungaria (51 de euro, singurele țări din mecansimul de cuplare a piețelor spot cu care avem conexiune fizică.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil prețul orar zero în orele prânzului are legătură cu o producție în exces de energie electrică în raport cu consumul, în condițiile în care azi produc și eolienele și la acea oră cu soarele pe cer vor produce și panourile fotovotaice, iar sistemul energetic beneficiază în această perioadă și de un aport important al hidroecebtralelor.

Citește și: Facturile la energie electrică cresc în 2024. Românii vor plăti mai mult începând cu această lună

În acele ore, volumul oferit spre vânzare a fot dublu față de cel solicitat de cumpărători. Eolienele vor produce azi circa 1.700 MWh în fiecare oră a zilei și parcurile fotovoltaice dispecerizabile, 241 MWh.

Pe tot parcursul zilei de azi, prin mecanismul de cuplare, România exportă energie elctrică în Bulgaria, la o putere care ajunge și la peste 1.900 MW aproape de miezul nopții. De asemenea, în toate intervalele orare de până la ora 19.00, România exportă energie și în rețeaua ungară.

Zilele trecute, Newsweek informa că Bulgaria a beneficiat de 8 ore de curent gratis într-o zi de weekend. Însă fiind o zi liberă, efectul prețului zero nu se va reflecta direct în costurile mai multor companii.

Este de așteptat ca în zilele de primăvară și la toamnă să asistăm chiar și la tarife negative, care pot fi evitate dacă se schimbă modelul de formare a prețului la energie. Acest lucru este de așteptat să se întâmple la începutul lunii aprilie, odată cu schimbarea reglementărilor Comisiei de Reglementare în Energie și Apă, scria  capital.bg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te