Cum vor avea 6 milioane de români cel mai mic preț pentru energia electrică. Furnizorii, obligați

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.01.2021 - 15:13
Foto: Facebook

Ministerul Economiei și Energiei va schimba regulile în privința furnizării energiei electrice în favoarea consumatorilor și nu a marilor firme care activează în acest domeniu. Acestea vor fi obligate să facă cea mai bună ofertă pentru client, nu să profite de lipsa de informare.

SHARE

Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, în favoarea clienților.

În momentul de față, pentru a nu fi taxați suplimentar la factura de curent, românii care au deja contracte trebuie să parcurgă mai multe etape anevoioase pentru a alege un contract corect. Cei care nu fac nimic, riscă să fie taxați și cu 26% mai mult față de prețurile din decembrie. 

"Am avut o ședință la Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, și am căzut de acord pe acest principiu: Da, există acest serviciu universal mai scump, dar el este o excepție, nu o regulă, așa cum a fost făcut de ANRE. Omul trebuie să beneficieze la această trecere, conștient, de cea mai bună ofertă pe care furnizorul său o are în piață, acesta este principiul", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei și Energiei.  

Citește și

EXCLUSIV Ce se întâmplă cu acționariatul de la FC Dinamo dacă nu vine Cortacero cu banii în ianuarie

Virgil Popescu a venit și cu un exemplu în acest sens, spunând că până când consumatorul își va căuta și va decide care e varianta cea mai bună pentru el, furnizorul actual are datoria să-i propună cea mai bună ofertă pe care o are în piață.

"Furnizorul trebuie să spună: dacă vrei să rămâi la mine, ai oferta asta, dacă nu vrei să rămâi, poți pleca. Dacă nu te muți între timp, îți rămâne această ofertă. Așa trebuie făcut, nu să ma duc eu să caut, eu să am timp să caut, dar până găsesc, să am cea mai bună ofertă a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpă. Acesta este principiul asupra căruia am căzut de acord cu ANRE și Consiliul Concurenței, principiul este concurențial, să existe prețul comercial cel mai bun la furnizorul cu care am deja contract pe o perioadă de timp. În acest timp, de 6 luni să spunem, furnizorul meu trebuie să ma informeze de toate ofertele sale, dar și ceilalți pot veni către mine către mine cu ofertele lor. Eu pot rămâne sau pot pleca", a mai explicat Ministrul Energiei la Digi24 .

Citește și

Patriarhul ecumenic Bartolomeu îi desființează pe conspiraționiștii de tip Becali și Șoșoacă

Nu o să mai fie grabă cu schimbarea contractelor

"După ce se va modifica, probabil în această săptămână, nu mai e nicio grabă cu schimbarea contractelor. Pentru că nu mă mai ține nimeni într-un preț de serviciu universal mai scump, ci beneficiez de la furnizorul meu actual de cea mai bună ofertă și apoi am tot timpul, șase luni, zece luni, să mă gândesc până când vine o ofertă mai bună. Iar aici va interveni autoritatea de reglementare, pentru că în mod cert clientul trebuie să aibă un contract. Putem folosi contractul de serviciu universal, dar pe acest contract omul nu va plăti prețul de serviciu universal, ci la final, lună de lună, va plăti concurențial", a mai spus Popescu.

Citește și

Năstase, la un pas de faliment: firme închise, pierderi, credit neplătit. Și părăsit de soție

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te