Cum trăiește o familie de români cu un venit de 10.000 de lei lunar. ”Am ajuns în impas”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.08.2023 - 15:48
Bani arși Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

O familie de români, care are un venit de 10.000 de lei lunar, se plânge că nu poate pune bani deoparte din cauza cheltuielilor prea mari și cere sfatul pe rețelele de socializare.

SHARE
O femeie care spune că are un venit pe familie de 10.000 de lei cere sfaturi pe internet despre economisire. Ea spune că oricât ar încerca să pună bani deoparte apare de fiecare dată ceva neprevăzut care strică planul. 
 
Internauții s-au întrecut în sfaturi însă au venit și cu mesaje răutăcioase. Sunt unele metode de economisire propuse de câțiva utilizatori care pot fi aplicate cu succes.

Cum trăiește o familie de români cu un venit de 10.000 de lei lunar

O femeie a cerut sfatul de pe un grup de socializare cu privire la metodele de economisire. Ea a spus că împreună cu soțul câștigă 10.000 de lei lunar, însă banii se duc rapid și nu are din ce să economisească. 
 
”Am ajuns în impas!”, a început femeia mesajul. 
 
”Deși ne intră în casa aproape 10.000 lei din care o medie de 2500 se duc pe consumuri și rata plus 1500 bona (de care nu ne putem lipsi) nu reușim să economisim!
 
Ba se strică una în casa, ba se strica mașina.
 
Țin o evidenta a bugetului și ce ma supăra cel mai tare sunt banii arși (pe țigările soțului care nu vrea nici în ruptul capului nici sa accepte ideea de a se lăsa).
 
Un venit extra nu se poate, iar de economisit nu mai știu de unde.
El e pe principiul las ca ne descurcăm, încă eu fac planuri de achitare a ratei în avans, de o mașină nou (deși prea mulți bani se duc pe reparații la cea actuală).
 
Cum sa o scot la capăt?
Accept orice sfat.
Mulțumesc pentru sfaturi”, a scris femeia pe grupul Buget de familie.
 
 
”Nu am specificat că nu ne ajung banii, însă aș dori să economisesc, dar probabil până nu terminăm investițiile în apartament și luăm o decizie asupra mașinii, îmi va fi imposibil”, a mai precizat utilizatoarea.
 
Reacțiile nu au întârziat să apară. Au fost răspunsuri pertinente cu sfaturi viabile, însă au fost și oameni care le-au criticat stilul de viață și le-a atras atenția că sunt români care trăiesc cu mai puțini bani pe lună. 
 
”Cat ai, atât cheltui. La concluzia asta am ajuns noi.

Înainte sa plecam din România, lucram ambii și ne intrau în casă în jur de 5000 lei. Și tot mai miscam ceva. Venind în străinătate, aici am ajuns sa cheltuim peste 2500 euro lunar.
 
Am avut luni în care ambele salarii ale noastre le.am cheltuit. Facturi, chirie, copii la școală. Alimente, care aici sunt de 2/3 ori mai scumpe ca în România.
Dacă știi sa te organizezi, te poți descurca și cu mai puțin. Pentru România, 10.000 de lei lunar, este o suma mult peste medie.
Puțină organizare și sigur veți ieși bine la final de lună”, a scris un utilizator din diaspora. 
 

Ce cheltuieli pot fi reduse pentru a avea bani de economii

”Chiar dacă pare o groapă de bani, o mașină mai veche bine întreținută e mult mai ieftin de întreținut față de deprecierea unei mașini noi. Deși uneori o mașină e așa praf că nu mai merită băgați bani în ea, dar e rar...
 
Noi după ce a făcut mașina 19 ani am luat alta, mai mult din considerente de spațiu, confort și siguranță, dar mai merge bine și acum și aia veche. Legat de fumat, e un obicei pe care nu-l înțeleg, dar au zis și alții că sunt variante mai ieftine gen iei tutun și hârtie și îți faci singur țigările, am prieteni pe afară care așa fac, acolo prețurile fiind prohibitive”.
 
”Va impresionează suma ! Pai muncesc amândoi, nu doar unul! Vreti mai multi bani ? Va angajati amândoi, aveti venituri mai mari, dar si cheltuieli! Apoi o să căutați si bona si o sa întrebați ca si d-na , de ce nu va ajung ! Mai multi bani , mai multe cheltuieli!”
 
”Noi suntem 6 pe un salar de 6000 lei +alocație și stimulent undeva la 9000 și ceva lei
Aici pot spune ca ne descurcam cu cheltuieli, plătim facturi, o mică rată.
Dar cam atât (poate și câte ceva reparații la casa) nu mai zic mașina etc.
Dar de pus deoparte în niciun caz nu ne ajung.
Sunt 3 copii ce trebuie pregătiți de scoala/gradi +bebelina ce are nevoie de pempars, șervețele etc”, a scris un alt utilizator.
 
”Nu va supărați că trec totul prin sită. Prima cea mai mare cheltuiala e mașina, scăpați de ea, o dați la rabla și vă luați una nouă. Bona... Câți ani are copilul? Exista creșe in cazul in care are până în 4 ani, grădinițe cu program prelungit iar daca e la școală... Bunici, moși, matusi, vecini binevoitori care să scadă cheltuia bonei nu există? Cât despre viciul soțului.... Mă îndoiesc că cheltuie mai mult de 500 de lei pe lună, că nu cred că fumează trabucuri pentru a fi foarte costisitor. Mâncare... Aveți obiceiul să mâncați la restaurante? Daca da, atunci limitați ieșirile la 2-3 ieșiri iar în rest gătiți acasă!”, a sugerat un alt utilizator al grupului.
 
Femeia a spus că a fost nevoită să apeleze la bonă deoarece nu este creșă acolo unde locuiesc. În plus, ”copiii se îmbolnăvesc des în primii ani de colectivitate, neamuri nu avem la cine apela. Viciul soțului costă aproximativ 2000 lei pe lună.”.
 
O utilizatoare a explicat cum a reușit ea să scadă cheltuielile.
 
 
”Bună ziua! Noi am reușit sa mai scădem din banii dați pe mâncare, se duceau undeva la 4000 lei/luna, familie cu 2 copii mici. Acum am început să gătim acasă, nu mai comandam, la restaurant iesim mai putin pentru ca oricum e complicat cu cei mici.
 
în fiecare weekend îmi fac meniul pentru săptămâna următoare și comand prin freshful sau bringo doar ingredientele de care am nevoie, astfel nici nu mai rămân în frigider diverse chestii nemâncate. Bugetul s-a redus undeva la 3000 lei/luna, dar pun preț pe calitatea alimentelor”.
 
Au fost și comentarii răutăcioase:
”Vă rog frumos, îmi spuneți cum se face un cont de economii din aplicație? Eu am o pensie de 350 de lei pe care aș vrea să o economisesc ptr ca intrând în același cont cu pensia de drept nu prea reușesc să economisesc. Multumesc!”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te