Dezbaterile sunt în plină desfășurare, iar propunerea de introducere a salariului minim de 9 euro pe oră a fost discutată în Camera Deputaților, fiind o inițiativă a opoziției. Guvernul, însă, se opune acestei măsuri.
Vești bune pentru românce. Se discută despre salarii de 1.700 de euro lunar
Tito Boeri, fost președinte al INPS și economist la Universitatea Bocconi, spune că susține introducerea unui salariu minim pentru că există mulți muncitori cu venituri foarte mici sau chiar sub pragul sărăciei. Totuși, el avertizează că o mărire bruscă la 9 euro pe oră ar putea favoriza munca la negru.
Conform spuselor sale, o badantă care ar câștiga 9 euro pe oră și ar lucra 48 de ore pe săptămână ar încasa peste 1.700 de euro pe lună, la care s-ar adăuga contribuțiile sociale, concediile, plata pentru al treisprezecelea salariu și indemnizația de concediere. Boeri atrage atenția că această sumă ar fi dificil de achitat pentru multe familii italiene.
Citește și: Beneficii grozave pentru româncele din Italia. Menajerele, bonele și asistentele familiale, vizate
Pe de altă parte, succesorul lui Boeri la INPS, Pasquale Tridico, susține că 9 euro pe oră este o cifră corectă, luând în considerare parametrii stabiliți de Uniunea Europeană. El avertizează că o valoare mai mică ar avea un impact aproape de zero și ar fi inutilă.
În ceea ce privește diferențierea salariului minim între regiuni, Tridico atrage atenția că acest lucru ar duce la o competiție între companii pentru a plăti cel mai puțin, ceea ce ar putea crea inechități și ar putea afecta dezvoltarea economică în anumite regiuni.
Citește și: O ucraineancă a fost arestată după ce a bătut și abuzat un bătrân. Lucra ca badantă și se îmbăta des
„Așa companiile se mută în Sud pentru că salariile sunt mai mici și concurează pentru cine plătește cel mai puțin. În acel moment, Sudul ar deveni o nouă Românie. Companiile ar merge acolo pentru că munca costă mai puțin, nu pentru altceva”, spune Tridico, potrivit gazetaromânească.