Cum să faci banii să lucreze pentru tine (cu eToro)

DE Newsweek România | Actualizat: 28.03.2022 - 20:14
Cum să faci banii să lucreze pentru tine (cu eToro)

Tehnologia și descentralizarea finanțelor au deschis calea oamenilor obișnuiți către piețele financiare globale.

SHARE

Astăzi, una dintre puținele modalități prin care poți face banii să lucreze pentru tine este să îi investești. Și, deși acest lucru poate părea o sarcină dificilă și descurajantă, nu trebuie neapărat să fie așa. Este timpul să preiei controlul asupra propriilor finanțe.


Acțiuni

Când este menționat cuvântul "investiție", oamenii se gândesc cel mai adesea la acțiuni. Din punct de vedere istoric, indicii principali ai pieței bursiere, cum ar fi S&P 500, au înregistrat un randament mediu anual de aproximativ 10%, o cifră mult mai mare decât cea pe care ați obține-o în mod normal dacă ați lăsa banii într-un cont de economii la bancă.

Dar, din cauza abundenței de grafice năucitoare și a jargonului tehnic complex, este ușor să fii descurajat.

Vestea bună este că acum există diverse instrumente și platforme online care reduc foarte mult complexitatea investițiilor. Platforme precum eToro permit tuturor să investească în acțiuni ale unor multinaționale binecunoscute din întreaga lume, precum Netflix, Amazon, Apple etc. Și, deși fiecare își poate folosi propriile strategii de investiții, ceea ce diferențiază eToro de alte platforme este comunitatea: cu doar câteva clickuri, începătorii în domeniul investițiilor pot copia literalmente strategiile de investiții ale investitorilor de top de pe eToro și își pot împărtăși cunoștințele cu ceilalți 27 de milioane de utilizatori înregistrați pe platformă prin intermediul unui feed, așa cum ar face-o pe o aplicație de socializare.

Unul dintre factorii care descurajează oamenii să facă investiții online este costul. Este încă răspândită ideea că ai nevoie de foarte mulți bani pentru a începe să investești. Nu mai este cazul. Poți începe să investești în acțiuni cu o sumă relativ mică de bani folosind o platformă care nu percepe comisioane, deoarece comisioanele pot diminua marjele de profit.  Platforme de investiții online binecunoscute, inclusiv eToro, oferă investiții în acțiuni cu comision 0%, precum și acțiuni fracționate. Poți cumpăra de fapt o parte, o fracțiune dintr-o acțiune, exprimată în dolari. Acest lucru oferă posibilitatea de a investi cu 50 de dolari în acțiuni cu valoare mare, cum ar fi cele ale firmelor Amazon (care se tranzacționează la aproximativ 3.200 de dolari pe acțiune), Tesla (peste 1,000 de dolari) sau Alphabet  (Google) - ale cărei acțiuni ar costa în jur de 2.800 de dolari bucata.

Bineînțeles, merită menționat și faptul că investițiile înseamnă mai mult decât alegerea câtorva acțiuni, în speranța că totul va fi bine. Înainte de a investi în acțiuni sau în orice altă clasă de active, nu te grăbi și cercetează pentru a înțelege în ce investești. Urmărește întotdeauna știrile relevante privind investițiile și cele mai recente date de pe piață. Accesul la informații și la instrumentele de învățare din zilele noastre fac mai ușor ca niciodată să îți recalibrezi strategia de investiții și să rămâi la curent cu evoluția pieței.

Într-adevăr, investițiile pe burse nu mai sunt lumea misterioasă și opacă de altădată. În zilele noastre, oricine poate investi.

Criptoactive

Criptoactivele și tehnologiile blockchain schimbă deja lumea în mai multe moduri decât ne-am fi imaginat. Majoritatea investitorilor în criptoactive au devenit din ce în ce mai sofisticați în abordarea lor, pe măsură ce criptoactivele își stabilesc cu adevărat locul în ecosistemul serviciilor financiare.

Astfel, cripto continuă să fie foarte populare în rândul investitorilor, unii considerându-le drept o acoperire împotriva inflației. De fapt, s-ar putea argumenta în prezent că acestea oferă cel mai mare risc ajustat la randamente, deși totul se reduce la toleranța la risc.

Există mii de criptoactive pe piață, iar altele apar în fiecare zi, fapt ce oferă investitorilor o multitudine de oportunități, dar, de asemenea, poate fi destul de copleșitor. Indiferent de  alegere, trebuie remarcat faptul că activele digitale sunt extrem de volatile, ceea ce face ca tranzacționarea lor să fie foarte riscantă. În condițiile actuale de piață, de extremă volatilitate, este foarte important să fii responsabil. Investitorii ar trebui să respecte principiile de bază ale investițiilor: să-și diversifice portofoliile și să investească doar în piețe și instrumente cu care sunt familiarizați și pentru care înțeleg riscurile.

De fapt, datele sondajului eToro Retail Investor Beat au arătat că 25% dintre cei care nu investesc în cripto la nivel global o fac din cauza volatilității. Cu toate acestea, cea mai mare parte (36%) a recunoscut că acest lucru se datorează faptului că nu cunosc suficient de bine clasa de active pentru a lua o decizie.

Atunci când dorești să investești în cripto, este important să înțelegi cazul de utilizare înainte de a începe. Fiecare criptoactiv are un whitepaper care îi prezintă funcționalitatea. Alternativ, cercetarea privind fondatorii proiectului poate fi utilă, pentru a vedea în ce alte proiecte au mai fost implicați și care este istoria lor.

De asemenea, ar fi înțelept ca investitorii să își diversifice portofoliul de criptoactive cu o serie de token-uri diferite și ar trebui să folosească întotdeauna platforme reglementate. eToro a fost prima agenție de brokeraj online reglementată din Europa, care a oferit bitcoin încă din 2013. De atunci, platforma și-a extins semnificativ oferta de cripto și continuă să inoveze. În acest moment, numărul total de criptomonede oferite pe eToro și disponibile în România este de 58.

Investitorii de pe platforma eToro primesc acces gratuit la cele mai recente cercetări și știri despre piața cripto, iar Academia de tranzacționare eToro oferă o varietate de instrumente de învățare, cursuri despre tranzacționare și informații pentru a-i pregăti atât pe investitorii începători, cât și pe cei experimentați.

Nu uita, a fi sau nu un bun investor în cripto sau în orice alte clase de active este determinat de cunoștințele dobândite, de capacitatea de a cerceta și de a înțelege piețele și de timpul pe care ești dispus să îl aloci pe piețe.


ETF (fonduri tranzacționate la bursă)

În România, investitorii individuali preferă investițiile mai riscante, cum ar fi criptoactivele, în detrimentul instrumentelor mai diversificate, cum ar fi fondurile tranzacționate la bursă (ETF), potrivit unui sondaj recent comandat de platforma de investiții eToro. Cu toate acestea, ETF-urile incep sa isi faca loc în portofoliile de investiții ale românilor.

Un ETF este un tip de titlu de valoare care urmărește un indice, un sector, o marfă sau un alt activ, dar care poate fi cumpărat sau vândut la o bursă de valori în același mod în care se tranzacționează o acțiune obișnuită. Astfel de fonduri sunt un instrument potrivit pentru crearea unui portofoliu de investiții larg și diversificat într-un mod rentabil. 

Primul ETF a fost lansat în 1993 în Statele Unite, având ca referință indicele S&P 500 și permițând o investiție diversificată cu costuri reduse. Cetățenii UE pot investi în ETF-uri care sunt desemnate UCITS - Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities, un cadru de reglementare al Comisiei Europene care creează un regim armonizat în întreaga Europă pentru gestionarea și vânzarea de asemenea fonduri. Potrivit Comisiei Europene, ETF-urile UCITS reprezintă aproximativ 75% din totalul investițiilor colective ale micilor investitori din Europa. Una dintre utilizările ETF-urilor este de a crea strategii de investiții pasive. Cu toate acestea, merită reamintit faptul că, în prezent, ETF-urile nu sunt doar "fonduri de indici", existând în prezent și multe ETF-uri active pe piețele mondiale.

Se pare că fondurile tranzacționate la bursă (ETF) permit investitorilor o modalitate flexibilă, dar complexă, de a investi pe piețele financiare la un punct de intrare cu costuri reduse și fără comisioane de administrare - ceea ce le face ideale pentru diversificarea portofoliului. eToro oferă atât investiții în ETF-uri ca activ real, cât și tranzacționarea acestora ca CFD-uri.


Aur (Mărfuri)

Din punct de vedere istoric, aurul a fost considerat un activ de refugiu și a devenit mai valoros în perioadele de turbulențe geopolitice. Spre deosebire de monede, de exemplu, valoarea aurului este, de asemenea, recunoscută în mod universal. 

Există multe modalități de a investi în aur. Primul și cel mai important este cel mai evident: cumpărarea unui arsenal mare de bijuterii din aur. Deși acesta este cel mai simplu mod de a investi în aur, merită să rețineți că marjele de profit ale dealerilor sunt o potențială problemă cu care va trebui să vă confruntați.

O altă modalitate este de a cumpăra certificate index pe aur, care sunt bilete emise de companiile care dețin aur. Deși nu va exista o tranzacționare de aur în formă fizică, această opțiune este adesea mai convenabilă și mai accesibilă.

În cele din urmă, există, de asemenea, fonduri tranzacționate la bursă (ETF) care sunt susținute de aur. Atunci când dorești să răscumperi astfel de ETF-uri, vei primi echivalentul în numerar și nu aurul real. Deși nu vei deține cu adevărat un lingou de aur, este o modalitate bună de a avea expunere la performanța aurului pe piață.

Aurul, argintul, petrolul și gazele naturale sunt cele mai frecvent tranzacționate mărfuri. Dacă vei decide să începi să tranzacționezi mărfuri, ar trebui să fii atent la știrile care afectează industriile ce utilizează marfa respectivă și să acorzi o atenție deosebită țărilor care dețin rezerve mari și evenimentelor politice din jurul acestora. De asemenea, fii cu ochii pe acele evenimente care sunt susceptibile de a avea un impact asupra prețului.

Platforma eToro permite investitorilor individuali să tranzacționeze o gamă largă de mărfuri.


Smart Portfolios - Portofoliile inteligente de investiții eToro

eToro a creat portofolii inteligente prestabilite, concepute pentru a le oferi utilizatorilor săi posibilitatea de a diversifica, de a reduce riscul, de a utiliza poziții de deținere pe termen lung sau de a extinde sfera de acțiune a banilor investiți. Unele dintre aceste portofolii inteligente urmăresc piața sau indicii, sau urmează o strategie de investiții tematică, concentrându-se pe tendințe precum Metaverse sau DeFi.

Atunci când investești în Market Smart Portfolios, ai posibilitatea de a alege un anumit domeniu al economiei care crezi că va avea potențial. De fapt, poți alege portofolii complet alocate, echilibrate, concentrându-te pe segmente de piață pe care le poți înțelege și cu care te poți identifica.

Portofoliile inteligente Top Trader Smart Portfolios grupează investitorii populari de top de pe eToro pe care îi poți copia și ale căror strategii le poți replica. Acest tip de portofolii permite o diversificare spectaculoasă, în special pentru investitorii cu o sumă mică de bani. Portofoliile inteligente pot grupa Investitorii populari în funcție de investiții, de performanța lor sau de frecvența cu care tranzacționează.

Un alt mod de a investi este de a plasa banii în Partner Smart Portfolios, care sunt configurate și administrate de un trader profesionist.

Indiferent de alegere, investiția inițială pornește de la 500 de dolari, iar investitorii pot accesa instrumente și grafice pentru a urmări performanța portofoliului, în timp ce feed-ul social al eToro îi va ține la curent cu evoluțiile acestuia.

În concluzie, există o multitudine de active în care poți investi pentru a te asigura că vei obține un randament mai mare decât dacă ai depune pur și simplu banii la bancă. Cu ajutorul sfaturilor de mai sus, ar putea fi doar o chestiune de timp până când banii tăi vor începe să producă bani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te