Cum s-a dezumflat tentativa coaliției majoritare de a tăia sporurile bugetarilor

DE Mircea Marian | Actualizat: 16.02.2021 - 15:18
Ludovic Orban Foto: Facebook

După un început în forță, în care liderii PNL și USRPLUS au denunțat sporurile aberante acordate bugetarilor, intenția de a le tăia s-a topit brusc: decizia va fi luată abia în viitoarea lege a salarizării unitare, care ar putea fi gata în 2022.

SHARE

“Am descoperit sporuri despre care nu ştiam că există, am descoperit situaţii în care legislaţia în vigoare nu este respectată în ceea ce priveşte suma sporurilor“, spunea premierul Cîțu, la 4 februarie.

La 6 februarie, el arăta și cât îi costă pe contribuabili aceste sporuri: “Sporurile sunt în jur de 600 de milioane de lei, ceea ce am indentificat în acest moment. La buget veți vedea exact cum vor arăta aceste sporuri“.

În ajutorul său a venit Violeta Alexandru, liderul PNL București și fost ministru al Muncii, care a prezentat, pe Facebook, o lungă listă a acestor sporuri. 

“Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiţii de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru muncă în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru păstrarea confidenţialităţii. Şi vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleaşi cerinţe/responsabilităţi. Şi dacă eşti nominalizat în proiecte din fonduri europene, eşti avantajat – primeşti o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază şi de indemnizaţie de hrană (347 lei/lună) şi, desigur, de vouchere de vacanţă.

Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic şi a fost aproape de decident, a obţinut un spor“, a scris Violeta Alexandru. 

Liderul USR București, Claudiu Năsui, scria încă din 2020 despre aceste sporuri: “Unii angajați ai Senatului primesc spor de suprasolicitare nervoasă și de uzura organismului deoarece lucrează în Casa Poporului. Ca să ne dăm seama efectiv cât de periculoasa este clădirea, aceeași clădire este deschisă vizitelor și este promovată ca obiectiv turistic“. 

El a arătat că secretarul general al Senatului primește un spor de peste 3.000 de lei pe lună.

Liderii coaliției îngroapă tăierile

După ce sindicatele din sectorul bugetar au protestat față de planurile premierului Cîțu, luni, liderii coaliției majoritare au pus capăt acestui proiect. 

“În ceea ce privește reforma în domeniul sporurilor, ea va fi făcută odată cu adoptarea legii salarizării. Din punctul meu de vedere, trebuie o analiză foarte serioasă a acestor sporuri (...) Acestea trebuie să facă parte dintr-un proiect de lege elaborat serios de Ministerul Muncii și care să fie făcut cu o consultare publică amplă și care să păstreze doar acele sporuri care au justificare“, a spus Orban. 

„Momentan nu o să vină nimic dinspre guvern legat de sporuri. Pe legea bugetului nu se modifică nimic la sporuri. Rămâne să se facă pe legea salarizării. (...) Vom decide și va fi o dezbatere în Parlament care dintre sporuri trebuie eliminate”, a declarat liderul USR Dan Barna.

„În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul salariului. Vom face în 2021 o analiză a tuturor sporurilor şi o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a declarat și Kelemen Hunor, liderul UDMR. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te